Ponedeljak 14.04.2014.
00:23
b92.net

"Ukrajina se raspada"

Foto: Ilustracija
 

Ova situacija mogla bi da odvede do onoga što se u javnosti već čulo - do građanskog rata i do raspada Ukrajine. Kako je rekao - ne samo do toga, to bi dovelo do promene i u međunarodnim odnosima. On je ocenio da su interesi velikih sila izraženo konfrontirani da se čini da je teško doći do rešenja.

"Nema političke volje da se dođe do rešenja, niko ne odustaje od svojih ciljeva i to zaoštrava situaciju", kaže Lazić.

Na pitanje koliko je aktuelna ukrajinska vlast sposobna da se nosi sa novonastalom situacijom, naročito kada se zna da su pred zemljom izbori zakazani za maj, Lazić kaže da vlast ima ograničeno dejstvo.

Pročitajte još:

Sukobi sve žešći (Foto: Ilustracija)

* Bilt: Ukrajina je bankrotirala

 * EU: U Ukrajini je mlada demokratija; Rusija: To je raspad sistema

* Simić: Ukrajina podseća na BiH iz 1992.

* Ukrajinci oficiri vežbaju sa NATO-om

"Ukrajina je već do sada ozbiljno destabilizovana, pitanje je da li će ova vlast biti u mogućnosti da na celoj teritoriji Ukrajine organizuje izbore". Procesi su suviše daleko otišli, suviše je velika šteta i za Ukrajinu i za ovu vlast učinjena, ocenjuje nekadašnji ambasador.

Upitan može li se pronaći diplomatsko rešenje za novonastalu situaciju, Lazić kaže da može ali ukoliko postoji dobra volja.

"Ukoliko glavni akteri, SAD i EU s jedne strane i Rusija s druge strane, ukoliko shvate ozbiljnost situacije može se naći... Ali, ovo zaoštravanje ide do takvih razmera da se približavamo crvenoj liniji, da se dolazi do događaja koji uzimaju maha, a onda dolazimo do toga da ti događaji kontrolišu sve".

Lazić je zaključio da je indikativno da zemlje članice EU koje su nekada bile članice Varšavskog pakta zahtevaju jednu jaču demonstraciju sile, jer se plaše Putina.

2024 © - Vesti online