Ponedeljak 14.04.2014.
18:01
J. L. Petković - Vesti

Sudiće se i Tačiju?

Izlazi pred lice pravde: Hašim Tači, premijer tzv. Kosova
 


Ako istraga pronađe dokaze na osnovu izveštaja o trgovini organima na Kosovu koji je sačinio Dik Marti, nema sumnje da će se pokrenuti i pitanje komandne odgovornosti, a tada će biti neizbežan susret vrha nekadašnje OVK sa pravdom.


Kada počne suđenje po optužnicama koje će uskoro podići specijalni istražni tim na čelu sa Klintom Vilijamsonom, osim Tačija, na optuženičkoj klupi mogli bi, kako to sada navode i mediji na albanskom u Prištini da se nađu Adem Grabovci - šef parlamentarne grupe te stranke, kao i poslanici Saip Muja, Džavit Haliti i Latif Gaši.

Na spisku za moguću optužnicu su i bivši poslanik i visoki zvaničnik DPK Rustem Mustafa, bivši komandant operativne zone OVK za regiju Laba u Podujevu. Takođe, među optuženima bi mogli da se nađu i bivši komandanti OVK koji se trenutno nalaze u pritvoru - Sabit Geci, koji je osuđen na 15 godina zatvora i Sulejman Selimi. U izveštaju Dika Martija spominje se i aktuelni zamenik predsednika DPK i bivši šef kosovske tajne službe (ŠIK) Kadri Veseli.


Zato ni ne čudi što se Tači toliko dugo premišljao pre nego se oglasio o ovoj temi. U ćorsokaku, suočen sa pritiscima najboljih prijatelja SAD, kao i ambasadora EU, on je ocenio da je taj sud "nepravda", ali ipak pozvao kosovski parlament da da zeleno svetlo za njegovo osnivanje.

Veliki udarac za vlast u Prištini

Osnivanje suda veliki je udarac za Tačijevu vladu, koja je višemesečnim lobiranjem pokušala da izdejstvuje da sud bude u Prištini, pod predsedavanjem kosovskog sudije, a da se istragama obuhvate i zločini Srba na Kosovu. U proces lobiranja bili su uključeni i ministar pravosuđa Hajredin Kuči, kao i ministarka za evropske integracije Vljora Čitaku. Sud će formalno biti deo kosovskog pravosudnog sistema i jedan njegov manji ogranak će biti smešten u Prištini, ali će sve osoblje suda biti međunarodno i da nema ni reči o proširenju mandata.


Srpske stranke, s druge strane, odlučne su da je potrebno osnivanje specijalnog suda za ratne zločine.


- Važno je da parlament odobri osnivanje suda koji će služiti procesuiranju individualaca, bez stvaranja kolektivne krivice i suđenja istoriji - kaže Slobodan Petrović, lider Samostalne liberalne stranke.

Istraga u toku

- Naša istraga je u toku, a kao što smo i ranije skretali pažnju, mi nećemo komentarisati neosnovane medijske glasine i spekulacije - kazao je za "Vesti" portparol specijalnog tima Žoao Suza.

Predsednik Građanske inicijative Srpska Vladeta Kostić ističe da bi trebalo da postoji jedan takav sud, jer je postojao za slučajeve koji su proistekli iz sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.


- Kosovsko društvo ne može da krene napred dok ne doživi katarzu. Ako neko u Prištini misli da može, grdno se vara - smatra Kostić.


Osim Tačijeve stranke, postoji šansa da se na optuženičkoj klupi nađu i članovi ultradesničarskog Samoopredeljenja. Tako bi na spisku mogao da bude poslanik Redžep Selimi i dve osobe koje se u Martijevom izveštaju spominju inicijalima samozvani tužilac OVK S. D. i jedan visoki oficir vojske Albanije K. L. Očekivano, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti se umesto tog tribunala zalaže za stvaranje tribunala koji bi sudio srpskim zločinima na Kosovu.

 
Veliki bezbednosni izazov je kakve će posledice ostaviti takvo suđenje. Nije tajna da se međunarodna zajednica na Kosovu debelo premišlja u vezi s nekim slučajevima. I sada, 15 godina od sukoba na Kosovu, pitanje je da li bi eventualno suđenje delu političkog vrha moglo da podgreje međuetničke tenzije i prelije se u dodatnu netrpeljivost Albanaca prema Srbima.


- Iskreno se nadam da neće doći do neželjenih situacija i da će postojati svest da je reč o krivici pojedinca, da se neće gledati nikako drugačije. A ako dođe do međuetničkih tenzija, za bezbednost je odgovorna međunarodna zajednica koja ima protektorat nad svim službama i institucijama i u situaciji je da to spreči - ocenjuje Vladeta Kostić.


Kosovska skupština će narednog četvrtka glasati o osnivanju specijalnog suda za ratne zločine.

2022 © - Vesti online