Nedelja 13.04.2014.
05:26
Ž. Marković - Vesti

I Bosna "pukla" zbog Rusije

Parlamentarna skupština Saveta Evrope
 




Milica Marković kaže da je ostalim članovima rekla da će glasati protiv rezolucije, a da bi oni trebalo da budu uzdržani.

Srpski poslanici protiv Rusije!


- Svoj stav da budem protiv obrazložila sam time što je Rusija imala korektan odnos prema BiH u oktobru prošle godine, kada je bilo reči o nama, kao i zbog toga što je Rusija jedan od najvažnijih investitora u BiH, a da i ne govorim o tome da BiH ima veliki dug za gas prema Rusiji - rekla je Markovićeva.
 

Bez posledica?

Podsetimo, Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je rezoluciju o Rusiji, kojom je ruska delegacija lišena prava glasa i isključena iz svih rukovodećih organa u toj organizaciji do kraja godine. Rusi su napustili prolećno zasedanje ovog tela. Pojedini analitičari u BiH ocenili su da je za ovu zemlju najbolje bilo da se uopšte nije svrstavala, ali da sve to neće previše uticati na odnos, pre svega, Srpske i Rusije, jer Moskva veoma dobro poznaje prilike u BiH.

Ona je navela da je "između redova saznala i da je ambasador BiH sugerisao delegatima iz Bosne i Hercegovine da ne idu na sednicu i da uopšte ne glasaju", ističući da su se delegati bošnjačkih stranaka oglušili i o tu sugestiju.


Markovićeva tvrdi i da je šef delegacije Rusije u PS SE Aleksej Puškov nakon glasanja rekao da će ruska delegacija sa rukovodstvom Rusije razmotriti mogućnost da ruski poslanici sami napuste Savet Evrope, jer je njihovo članstvo postalo fiktivno i besmisleno.
 

S druge strane, Saša Magazinović kaže da za njega nije bilo dileme i da je podržao predložene sankcije.


- Te sankcije su svojevrsna reakcija na poslednja dešavanja u Ukrajini, uz naglasak da se dijalog sa Rusijom mora nastaviti, jer drugi načini rešavanja ovog problema nisu prihvatljivi za Savet Evrope. Ovo je poruka i mnogima u BiH, jer ko ima bar malo političkog sluha shvatiće da niko nema pravo silom prekrajati granice, ni crtati nove karte zasnovane na etničkom principu. Takva politika nikada neće dobiti evropsku podršku - ocenio je Magazinović.


Ovim je Magazinović otkrio stvarni razlog ovakvog glasanja Bošnjaka. Po rečima Milice Marković, sasvim je jasno da delegate iz federalnih stranaka priča o Rusiji i Ukrajini nije nimalo zanimala.

Bošnjački delegati pogrešili

 

Šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi Duško Perović izjavio je da bi BiH trebalo da vodi izbalansiranu politiku da bi zaštitila svoje ekonomske interese i da su njeni predstavnici iz Federacije pogrešili što su glasali za oduzimanje prava glasa Rusije u Savetu Evrope.
On je podsetio da Sarajevo i delovi FBiH već 40 godina dobijaju gas iz Rusije, te da imaju veoma povoljne cene.

 


- Njihova tri glasa u odnosu na 150 delegata u Savetu Evrope koliko je glasalo za tu rezoluciju, ne znače puno. Oni su, u stvari, a što je u svojim izjavama za medije potvrdio i Magazinović, hteli da zaprete Republici Srpskoj i poruče kako će proći zbog najava o referendumu o statusu Srpske. Ali, treba da znaju da će Republika Srpska, kada proceni da treba da proglasi nezavisnost, to i učiniti - poručila je Markovićeva.

2024 © - Vesti online