Subota 12.04.2014.
16:20
Beta

Preminuo Radovan Lale Đurić

Srbija ostala bez velikog umetnika: Radovan Lale Đurić

Lale Đurićje rođen je 7. maja 1945. godine u selu Ljubatovica, opština Bela Palanka, u učiteljskoj porodici. Bio je državljanin Srbije i SAD. U Nišu je završio osnovnu i srednju školu, a kasnije radio kao dizajner i scenograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. U Veneciji i Amsterdamu je učio slikarstvo, a u tim gradovima i u Parizu imao je ateljea. Od 1973. godine je živeo u Njujorku, gde je imao i reprezentativnu galeriju "Lale space" ("Prostor Lale").

Njegovi umetnički radovi nalaze se u privatnim, korporacijskim i bankarskim kolekcijama širom Amerike i Evrope. Uspešno je izlagao u bivšoj Jugoslaviji, Italiji, Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Kanadi, Australiji, SAD. Joškrajem sedamdesetih, neki srpski mediji proglašavali su ga "jednim od najskupljih jugoslovenskih slikara u svetu". Od 2003. godine, kada u Srbiju i Nišdolazi Filip Moris, čiji je prijatelj i saradnik, Lale je bio često u Srbiji.

Uprkos bogatom životnom iskustvu i značajnim profesionalnim uspesima svojom životnom misijom smatrao je osnivanje NAF-a, čiji je cilj konkretna podrška kulturi Niša i Srbije, a pre svega mladim umetnicima.

Lale Đurićje imao jednog sina, Vuka, koji živi u Njujorku. Prijatelje je imao i u Srbiji i u Evropi i u Americi, na svim stranama sveta. Uprkos tome, odlučio je da počiva u Beogradu, a vreme i mesto sahrane biće naknadno objavljeni.

2024 © - Vesti online