Nedelja 13.04.2014.
08:00
Luxlife

Ohrid - tako blizu i tako lep

Savršeni grad, smešten na jugozapadu Makedonije i obali Ohridskog jezera
 

Ohridskog jezero se prostire na površini od 350 kvadratnih kilometara, dok je duboko 286 metara. Njegova voda je kristalno čista i neverovatno bistra, te se providi i na dubini od 22 metra.

Klima po kojoj je ovo područje karakteristično je mediteranska i kontinentalna, što znači da su najtopliji meseci jul i avgust. Padavina i nema u nekoj velikoj količini, dok je temperatura vode veoma prijatna u periodu od juna do septembra i dostupna posetiocima za svakodnevno uživanje.

Ohridsko jezero je melem za oko i dušu
 

Ovaj grad ima veoma dugu i bogatu istoriju, s obzirom na to da se pominje još u trećem veku pre nove ere, kada je nosio naziv Lihnidos. Jezero je tada nosilo isto ime, Lihnidosko jezero, što u prevodu znači Belo jezero. Tokom perioda vladavine rimske imperije ovaj grad je imao veliki značaj.

Turističke atrakcije Ohrida su su veoma raznovrsne. Ohridsko jezero, kao njegova glavna atrakcija ubraja se u najlepša čuda prirode. Sa svih strana je okruženo planinama, što mu daje zaštitu od burnih klimatskih uslova, i istovremeno magični pogled i prirodnu okolinu.

 

Karakteristično je i po svom jedinstvenom ekosistemu, te se od 1980.godine, zajedno sa gradom Ohridom, nalazi na UNESCO listi svetske baštine.

Samuilova tvrđava je srednjevekovno utvrđenje smešteno na obali Ohridskog jezera. Ime je dobila po caru Samuilu, kome se i pripisuje gradnja. Tvrđava je tokom Samuilovog Carstva imala veliki značaj, jer se baš u Ohridu nalazila njegova prestonica. Srpski kralj Dušan zavladao je Ohridom 1334. godine, a od 1394. godine njime su vladali Turci Osmanlije. Tokom turskog perioda tvrđava je doživela znatne promene.

 

Ohrid poseduje još mnogo toga....Otkrijte sami!

2024 © - Vesti online