Subota 12.04.2014.
14:07
Beta

U Batutu tvrde: Niko se nije žalio na vakcine

Zdravlje dece mora biti na prvom mestu
 

Na pitanje da li ima roditelja koji odbijaju da vakcinaciju započetu petoovalentnom nastave nastave domaćom, odnosno Torlakovom vakcinom, i šta se dešava u tim slučajevima, iz Batuta podsećaju da je u Srbiji Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisana obavezna imunizacija protiv određenih zaraznih bolesti.

- Imunizaciju organizuju i sprovode nadležne zdravstvene ustanove i zdravstveni radnici, a nadzor nad sprovođenjem vakcinacije vrše instituti i zavodi za javno zdravlje. Kako se kombinovana vakcina kod nas primenjuje isključivo na zahtev roditelja ili predlog pedijatara Batut i ne može raspolagati podacima koji se odnose na njenu primenu", navodi se u saopštenju.

Bebama život o koncu!

Urednica portala Bebac.com Sanja Grandić rekla je agenciji Beta da nema podatke sa terena o tome kako se sprovodi vakcinacija nakon nestašice petovalentnih vakcina ali da se na osnovu komentara na tom portalu, stiče utisak da roditelji nisu zadovoljni zbog odluke da se vakcinacija nastavi vakcinom koju proizvodi Institut Torlak.

Nestašica uzrokoval probleme

Zbog nestašice je odlučeno da se sva deca koja su vakcinisana petovalentnom, vakcinišu onim koje su dostupne u domovima zdravlja, a svim pedijatrima u domovima zdravlja prosleđeno je stručno-metodološko uputstvo u vezi s revakcinacijom starim vakcinama.
Stručnjaci iz Batuta naveli su da su te vakcine apsolutno bezbedne isigurne i da nisu nimalo lošije od petovalentnih koje štite decu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence tipa B (HIB) i dečje paralize.

- Samim tim što su odabrali da deci daju petovalentnu (vakcina koja se
kupuje) roditelji su rekli da ne žele da daju onu koja se nalazi u domovima zdravlja (koja je na teretu države)", rekla je Grandić.

Portal Bebac.com jedan je od prvih koji je upozorio na nestašicu petovalentnih vakcina, čime je, kako je taj portal ocenio, nemarom državnih organa ugrožena bezbednost i zdravlje dece.

2023 © - Vesti online