Petak 11.04.2014.
20:23
Beta

Priština u strahu: Jahjaga sad traži osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine

Popustila: Atifete Jahjaga, predsednica Kosova
 

Posle sastanka sa liderima političkih partija koje su zastupljene u Skupštini Kosova, Jahjaga je saopštila da je imala konsultacije o potrebi da Kosovo sarađuje sa međunarodnom zajednicom, SAD i EU.

"Složili smo se o našim dostignućima u vladavini zakona i prenošenju ovlašćenja na institucije Kosova. Razgovarali smo i o značaju nastavka mandata Euleksa do juna 2016 godine. U pismu baronici Ešton ću zatražiti nastavak misije Euleksa i ukazati na potrebu osnivanja Kosovskog suda sa sedištem unutra i van zemlje, kako bi se razmotrile optužbe iz izveštaja Saveta Evropa 2010. godine", navodi u izjavi Jahjaga.

Pročitajte još:

Hašim Tači

 * Kurti u paničnom strahu od suda za ratne zločine

* Americi Rusi preči od Tačija

* Kakve li ironije, Haradinaj jedini za Specijalni sud na KiM

* ''Tači, a šta je sa zločinima nad Srbima!?"

Ona je istakla da stvaranje posebnog suda izražava angažovanje Kosova za nezavisan i nepristrana proces, kako bi se bavili optužbama na kredibilan način.

"Ovaj će se sud usredsrediti na pojedinačna dela i ne bi bilo kolektivno suđenje naporima našeg naroda za oslobođenje i nezavisnost. Kako sam rekla i političkim liderima, ja tražim podršku u preduzimanju ovih značajnih koraka kako bi još više
ojačala vladavina zakona na Kosovu uz podršku Euleksa pri razmatranju optužbi za ratne zločine i unapređenje naših evroatlanskih stremljenja", rekla je predsednica Kosova.

Među političkim strankama na Kosovu ne postoji saglasnost za formiranje specijalnog suda koji će se baviti ratnim zločinima izvršenim na Kosovu tokom rata prema izveštaju Dika Martija i o nadležnostima koje u narednom periodu, posle prestanka sadašnjeg mandata 14. juna, treba da ima Euleks.

2024 © - Vesti online