Petak 11.04.2014.
12:56
Jutarnji list

Ako Ukrajina ne plati, nema gasa za Evropu

Presavio tabak i poslao poruku Evropi.
 


Putin čelnike 18 evropskih zemalja upozorava na to da će potrošači u njihovim zemljama biti u velikoj opasnosti ukoliko Ukrajina nastavi s neplaćanjem te ih poziva na hitno rešavanje situacije s Kijevom. Napominje da je Rusija u poslednje četiri godine s nižim cenama gasa i opraštanjem kazni za neplaćanje računa subvencionisala ukrajinsku ekonomiju sa 35 milijardi dolara i upozorava kako nije moguće više tako poslovati.


Ovo je prvi put od izbijanja krize u Ukrajini da je Putin Evropi zapretio smanjivanjem i zaustavljanjem isporuke gasa preko ključnog pgasovoda kojim Evropa prima 15 posto potrebnih količina gasa. Putin je evropske čelnike optužio da su politikom neravnoteže u trgovini s Ukrajinom tu zemlju doveli u ekonomsku krizu te ih poziva da bez odugovlačenja održe konsultacije na nivou ministara ekonomije, finansija i energetike kako bi se našlo rešenje za stabilizaciju ukrajinske ekonomije i osigurala isporuka i tranzit ruskog prirodnog gasa. Ruski predsednik je istakao da je Rusija spremna u tome sudelovati, ali samo kao ravnopravni partner.

Hrvati se ne plaše pretnji

U Hrvatskoj koja se našla na spisku 18 zemalja kažu da nema razloga za brigu. Hrvatska još od 2010. godine ne uvozi gas preko Gasproma. Kao tada jedini dobavljač gasa, Ina je te godine potpisala četvorogodišnji ugovor o nabavci gasa sa italijanskim ENI-jem. Ugovor je istekao 31. decembra 2013., a u međuvremenu se tržište dobavljača gasa liberalizovalo i Ina više nije jedini dobavljač. Nakon isteka ugovora s ENI-jem, Ina ga nije produžila te se nagađalo kako će ta kompanija gas nabavljati iz domaćih izvora, gasnih polja u Jadranu pre svega, i na spot tržištu.

Prema tvrdnjama, u ovom trenutku Hrvatska 70 posto svojih potreba za gasom realiziuje domaćom proizvodnjom, a gasna skladišta su dupke puna. Analitičari upozoravaju kako je potrošnja gasa u Hrvatskoj u posljednje dve godine znatno pala.


Ukrajina je Rusiji prestala plaćati isporučeni gas u avgustuu prošle godine te se dug popeo na 2,2 milijarde dolara. Osim toga, Gazprom je od 1. aprila Ukrajini cenu kubnog metra gasa povećao za 44 posto, na 485 dolara za 1000 kubnih metara, a Moskva je Ukrajini uvela izvoznu carinu za gas koja dosad nije postojala.
Sastanak čelnika


Ove Putinove pretnje dolaze samo nekoliko dana pre najavljenog sastanka predstavnika SAD-a, Ukrajine, EU i Rusije na kojem bi se trebalo raspravljati o razrešenju stanja u Ukrajini te upozorenja iz NATO-a da je 40 hiljada ruskih vojnika raspoređeno na istočnoj ukrajinskoj granici i spremno za invaziju.


Istovremeno, energetski analitičari upozoravaju kako Gazprom ipak nije sklon obustaviti tranzit gasa kupcima u Evropi jer bi time izgubio velike prihode, ali i imidž pouzdanog dobavljača. No, ukoliko im Putin to naredi, Uprava Gazproma verojatno će bez previše razmišljanja zatvoriti pgasne ventile prema Ukrajini.

2024 © - Vesti online