Petak 11.04.2014.
16:02
Ž. Marković - Vesti

Tužioca ribao u odsustvu

Bežali od njega: Serž Bramerc (u sredini) u Sarajevu
 


Naime, kako saznaju "Vesti", Bramerc je u sredu popodne na sastanku kojem su prisustvovali brojni predstavnici srpskih udruženja proisteklih iz rata, propisno iskritikovao rad Tužilaštva BiH i glavnog tužioca Gorana Salihovića. Osim toga, Salihović je, kako saznajemo, namerno eskivirao sastanak sa Bramercom jer je očekivao da će se naći na udaru.

Stoji 300 predmeta

Predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić izjavio je da je Bramerca pitao o statusu više od 300 predmeta koji su pre 10 godina vraćeni iz Haškog tribunala u Sud BiH sa oznakama "A", "B" i "C".
- Već je 20 godina od završetka rata, a predmeti kao što su Sijekovac, Brod, Derventa, Vozuća, Tuzlanska kolona, Dobrovoljačka, masovna grobnica u Mrkonjić Gradu, nisu procesuirani - rekao je Dukić.

- Bramerca je, po svemu sudeći, neko upoznao sa poslednjim Salihovićevim javnim istupima u kojima se, između ostalog, hvalio da ne zna za zločin u Sijekovcu i pričao neke druge nebuloze. Tempo rada Tužilaštva BiH takođe je kritikovan, ali sve to je glavni haški tužilac preneo Salihovićevim saradnicima koji su došli umesto njega na sastanak - rekao nam je jedan od učesnika sastanka.


Srpski predstavnici nisu govorili o "ribanju" Salihovića na ovom sastanku, ali su potvrdili da je postignuta saglasnost o velikom neradu pravosudnih institucija.


- Ne možemo biti zadovoljni. Lično sam postavio pitanje za masovnu grobnicu sa 18 dece i ukupno 59 žrtava na prostoru opštine Brod i činjenicu da se i danas posmrtni ostaci nalaze u Visokom, a da nijedna institucija u BiH, uključujući Tužilaštvo, nije pokrenula proces - rekao je Marko Grabovac, predsednik udruženja nestalih u Brodu.

2024 © - Vesti online