Petak 11.04.2014.
09:44 >> 12:35h
Telegraf

Poslanici DS-a i URS-a glasali ZA izbacivanje Rusije u Savetu Evrope!

Za izbacivanje glasali Vladimir Ilić iz URS, kao i potpredsednice DS Nataša Vučković i Vesna Marjanović
 

Za ovakvu odluku glasali su Vladimir Ilić iz URS, kao i potpredsednice DS Nataša Vučković i Vesna Marjanović, koji nisu bili voljni da daju komentar, zbog čega su doneli takvu odluku.
 

Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je ono što se juče dogodilo na glasanju u Strazburu, gde je sedište Saveta Evrope, veliki skandal.

- Možemo da imamo političke razlike u zemlji, ali prema svetu moramo da imamo jedinstven stav. To rade sve normalne zemlje. Jednostavno, kad delujemo ka spolja, moramo da imamo isti politički stav o ovako važnim pitanjima. Država Srbija je iskazala

Rezolucija, kojom ruska delegacija gubi pravo glasa do kraja ove godine, usvojena je sa 145 glasova prisutnih poslanika, 21 je bio protiv, a 22 uzdržana.

svoju neutralnost povodom krize u Ukrajini i Rusiji. Ali to za neke naše političke partije nije dovoljno pa dodatno izražavaju svoju, mogu slobodno da kažem, rusofobiju. Srbija je jasno rekla da će biti neutralna i da neće učestvovati u uvođenju nikakvih sankcija Rusiji, naglasio je Anđelković.

Da podsetimo, budući premijer Aleksandar Vučić je povodom krize u Ukrajini nekoliko puta naglasio da Srbija neće imati neprijateljski stav prema Rusiji.

- Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalnog integriteta, čime bismo se odrekli Kosova, ili da okrenemo leđa Evropskoj uniji. Nećemo uvoditi sankcije Rusiji. To nije zemlja koja nas je bombardovala 1999. Naš stav prema tom pitanju se neće promeniti, naglasio je Vučić.

Inače, Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) uskratila je do kraja ove godine pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog ruskog pripajanja Krima. Ruska delegacija bojkotovala je raspravu u PS SE ocenivši je kao "farsu" i najavila da napušta PS SE u znak protesta zbog jučerašnje odluke. Protiv ovakve odluke iz delegacije Srbije bili su Katarina Rakić, Stefana Miladinović i Aleksandra Đurović svi iz Srpske napredne stranke, dok je Svetislava Bulajić iz LDP-a bila uzdržana.

2020 © - Vesti online