Četvrtak 10.04.2014.
20:16 >> 20:25h
Srna

Rusija: NATO podmeće stare snimke

NATO je danas objavio fotografije na kojima se navodi da je prikazano 40.000 ruskih vojnika, uz tenkove, oklopna vozila, artiljeriju i letelice. NATO ističe da su fotografije snimljene između 22. marta i 2. aprila.

"Satelitski snimci ruskih vojnika, navodno nagomilanih na ukrajinskoj granici načinjeni su u avgustu 2013. godine", rekao je višerangirani oficir u ruskom Generalštabu.

Prema njegovim rečima, na snimcima su jedinice iz ruske Južne vojne oblasti, koje su prošlog leta učestvovale u raznim manevrima, uključujući i duž granice sa Ukrajinom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je povodom najave NATO-a da će razmestiti svoje trupe u Istočnoj Evropi duž ruske granice, rekao da je to kršenje međunarodnih obaveza. 

"Činjenica da su istočnoevroske članice sada primorane, najverovatnije pod pritiskom, da rasporede svoje vojnike nedaleko od Rusije, kršenje je osnovnih principa Bečke deklaracije", istakao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, u težnji NATO da se osigura bezbednost evroatlantskog regiona preovladava "rusofobsko raspoloženje". On je naglasio da nove članice Alijanse pokušavaju da izazovu prekid saradnje NATO-a i Rusije.

"Brojne činjenice ukazuju i to da kongresmeni koji izražavaju oštar antiruski stav time samo narušavaju lične pozicije predsjednika Baraka Obame i vrše pripremu za naredne predsjedničke izbore. Pratimo situaciju i sve shvatamo filozofski. Ne reagujemo ishitreno", rekao je Lavrov.
 

Pročitajte još:

* "Rusija da povuče vojsku sa granice"

* NATO (SAD) šalje trupe u Istočnu Evropu

* "Ukrajino, ne brini, ne spremam invaziju"

2024 © - Vesti online