Petak 11.04.2014.
03:24
Tportal

Geteborg uvodi radni dan od šest sati

Građanima Geteborga ostaje više vremena za uživanje. I mi bismo tako...
 

Pilot projekat biće i svojevrsni društveni eksperiment u kome će učestvovati i predstavnici vlasti - jedna služba će raditi šest sati, a druga sedam. Na kraju će uporediti da je li skraćeno radno vreme povećalo produktivnost.

Stotine radnika u Švedskoj ovu odluku je prihvatilo sa zadovoljstvom. Vlasti u Geteborgu se nadaju se da će država na taj način uštedeti novac, ljudi će biti srećniji i manje ići na bolovanje.

Jedna fabrika automobila već je uvela šestosatni radni dan, a prvi rezultati se čine obećavajućim. U drugim sektorima poput socijalnih službi nije problem u produktivnosti radnika, već u činjenici da rade preduge smene.

Opozicija je vladajuću garnituru u gradu, koja je donela ovakvu odluku, optužila da pribegava jeftinom političkom triku kako bi pobedili na predstojećim izborima.

Inače, Šveđani su već imali iskustava sa skraćenim radnim vremenom, a odbornici grada Kirune tako su radili 16 godina. Međutim, šestosatni radni dan je ukinut pošto je ustanovljeno da nema uticaja na zdravlje.

2024 © - Vesti online