Četvrtak 10.04.2014.
17:22
24 sata.rs

Za desetku u indeksu, besplatno piće

Ako ništa drugo, indeks vam može sačuvati novac u novčaniku
 


Tako je kafe-bar “Dijagnoza” u Čumićevom sokačetu pre nešto više od nedelju dana uveo popust za studente, i to kakav: za svaku desetku u 2014. student dobija besplatno piće, za devetku 20 odsto popusta, a za svaki položen ispit 10 odsto popusta na ceo račun.

- Uopšte, ideja našeg lokala je da brinemo o takozvanim ugroženim grupama u društvu, a studenti to svakako jesu, ili makar pretenduju da budu. Međutim, za sada nismo registrovali neku navalu studenata u kafić: da li ne polažu ispite, ne dobijaju devetke i desetke ili nemaju para ni pored popusta... ne znam šta je razlog - kaže Zoran Nikolić, “direktor” “Dijagnoze”, koji dodaje da ne pravi razliku između privatnih i državnih fakulteta.

Nikolić nije jedini koji brine o visokom školstvu u Srbiji. Čak i ako se zanemare popusti do kojih student može da dođe uz kartice “evro 26” i ISIC, štošta u Beogradu je prilagođeno plitkom studentskom džepu. Muzeji naročito brinu o studentuima, pa je ulazak u Etnografski muzej sa indeksom 60 dinara, u Muzej savremene umetnosti 10 dinara manje, a u Muzej afričke kulture - besplatan, uz indeks. Ne zaostaju ni beogradska pozorišta, a na predstavu u Narodnom pozorištu sa indeksom možete i za 150 dinara, dok “Dadov”, “Slavija” i Pozorište na Terazijama uz indeks daju 50 odsto popusta.

Nije, međutim, briga o studentima (samo) državna strategija, jer je ova taktika privlačenja potrošača prisutna i kod privatnika. Dom zdravlja “Dr Ristić”, na primer, daje 20 odsto popusta za preglede stomatologa i 30 odsto popusta na specijalističke preglede (uz priloženi indeks ili čip karticu). Takođe, brojne teretane u gradu daju popust studentima, a sniženja su od 30 do 50 odsto, na dnevnom i mesečnom nivou.

Na kraju, izgleda da botanička bašta Jevremovac najviše ceni buduću intelektualnu elitu zemlje jer karta za ulazak košta 120 dinara, a studenti Beogradskog univerziteta ulaze za džabe.

2024 © - Vesti online