Petak 11.04.2014.
08:00
24sata.rs

Čime zameniti Vindouz XP?

Izaberite neku od ponuđenih opcija
 

Opet Vindouz
Kao logično rešenje nameće se neki od novijih verzija operativnog sistema Vindouz. Iako je trenutno najrasprostranjenija "sedmica", iz Majkrosofta preporučuju 8.1, jer je aktuelan, stabilan i siguran. Takođe, sve je veći broj računara koji dolaze s poslednjom verzijom Vindouza. Njegova cena je oko 100 evra, ali uz kupovinu računara može se dobiti i besplatno.


Zorin OS

Jedan od derivata Linuks operativnog sistema nosi ime Zorin i ima veoma male sistemske zahteve (procesor od 1 GHz, 512 MB RAM-a i 5 GB prostora na HD). Mnogima može da se olakša prelazak sa Vindouz-a XP, jer vizualno podseća na njega.

Stigao je Vindouz 8.1 Apdejt 1

Najbolja stvar je to što je besplatan.


Apple Mac OS X

Odmah treba naglasiti da su računari kompanije Epl značajno skuplji od ostalih na tržištu. Uz njih dobijate prepoznatljiv dizajn, odličan hardver i stabilan operativni sistem. Mek OS X nudi velike mogućnosti i brzinu u radu, ali ukoliko dolazite sa Vindouza platforme, trebaće vam malo vremena da se naviknete na novi interfejs i drugačiji način rada.


Ubuntu
Možda najpoznatiji derivat Linuksa nudi jednostavan interfejs, veliki broj funkcija i mogućnost povezivanja različitih uređaja na lak način. Interfejsom podseća malo na Eplov OS, ali za razliku od njega, besplatan je kao i ostali Linuks operativni sistemi.


LXLE
Vindouz XP je imao veoma male sistemske zahteve kada se poredi s današnjim računarima. Ukoliko želite da on i dalje funkcioniše dovoljno brzo, možete izabrati LXLE, koji zahteva procesor generacije Pentium 3 ili noviji i tek 512 MB radne memorije. Uz njega dobijate Fajrfoks kao osnovni internet pregledač.

2024 © - Vesti online