Četvrtak 10.04.2014.
15:03
R. L. - Vesti

Vraćenu imovinu davaće u zakup

Puna crkvena kasa: Patrijaršija SPC 

- Srpska pravoslavna crkva u odnosu na Rimokatoličku i druge crkve, kao i verske zajednice, potražuje najviše imovine, oko 90 odsto. Otuda je SPC i vraćeno najviše. Posebno Eparhiji raško- prizrenskoj kojoj je još 2007. vraćeno 99,38 odsto imovine. Sporan je jedan mali deo, mahom u Raškoj oblasti gde do 1955. nije postojao katastar, pa postupak ide sporo - izjavio je za "Vesti" Siniša Rajić iz Direkcije za restituciju.


U odnosu na traženo, verskim zajednicama vraćeno je skoro 70 odsto šuma, 20 odsto oranica, više od 20 odsto poslovnih objekata i šest odsto stambenih zgrada.

Traže sve, od oranica do grobalja

Sedamnaest konfesionalnih zajednica u Srbiji podnelo je nešto više od 3.000 zahteva za vraćanje oko 170.000 hektara zemljišta, oranica, šuma i građevinskih parcela. Potražuju takođe i 700 poslovnih i 1.205 stambenih objekata. Na listi zahteva navedeno je i 250 grobalja, 160 matičnih knjiga i pet umetničkih slika. Jedino Islamskoj zajednici do sada ništa nije vraćeno dok se ne reši koja je od dve postojeće zajednice pravni sledbenik Islamske verske zajednice Jugoslavije.


SPC je, kažu u Patrijaršijskom pravnom timu, zadovoljna. Smatraju da je zadovoljna i država jer će ubirati porez na imovinu vraćenu crkvama i verskim zajednicama.


- Vraćenom imovinom ne znači da je SPC postala bogatija za pola milijarde evra, kako se spekuliše u javnosti. Moguće je da je to neka nezvanična procena celokupne imovine koju potražuju sve konfesije u Srbiji. SPC zemlju i šume neće da prodaje, ne zato što je cena izuzetno niska, već zato što želi da prihodom sa te imovine pojača svoju duhovnu i socijalnu misiju. Pošto se mahom radi o obradivom i šumskom zemljištu, veliki deo će morati da bude dat u zakup, jer eparhije nemaju dovoljno kapaciteta da svu zemlju obrađuju i sve šume održavaju - objašnjavaju u Arhiepiskopiji beogradsko-kalovačkoj.

2024 © - Vesti online