Četvrtak 10.04.2014.
13:01
J. L. Petković - Vesti

Americi Rusi preči od Tačija

U makazama Vašingtona i Moskve: Hašim Tači
 



Mur je doneo poruku - opciju nemate, ili sud pod okriljem EU ili zauvek zaboravite na naše prijateljstvo.


Razlog beskompromisnog stava SAD prevazilazi granice Balkana. Kako "Vesti" saznaju u diplomatskim krugovima u Prištini, SAD intenizvno lobiraju za ovakvu vrstu suda, jer je procena Stejt departmenta da bi (u slučaju da kosovski parlament ne donese odluku o osnivanju suda) odlučivanje bilo preseljeno u Ujedinjene nacije, nezaobilazno dovelo do tenzija sa Rusijom i nanelo štetu spoljnoj politici SAD.

Nasamarili Obamu

U Prištini se priča i da je Stejt department nezadovoljan mekom politikom ambasade SAD na Kosovu, čiji se rad dosta razlikuje od rada u vreme ambasadora Kristofera Dela i Tine Kajdanov. Nezadovoljstvo je navodno kulminiralo nakon gafa Baraka Obame o referendumu za kosovsku nezavisnost, zbog čega je odeljenje za jugoistočnu Evropu na čelu sa Džonatanom Murom popilo žestoke kritike.

Amerikanci, koji već imaju problem sa Rusijom koja insistira na ingerencijama stalnog Međunarodnog krivičnog suda (čiji statut SAD nisu ratifikovale i zalažu se za ad hoc tribunale) i koja je stopirala usvajanje plana Martija Ahtisarija u UN (po kome je Kosovo steklo punu nezavisnost), plaše se da bi sada bili preglasani i izgubili kontrolu nad tim procesom. Upravo zato je ambasadorka SAD u Prištini Trejsi Džejkobson "nežno" poručila da u slučaju odlučivanja u UN, SAD neće uložiti veto na takvu odluku. Drugi razlog zbog kojeg je kancelarija Džonatana Mura pod velikim pritiskom da ubedi Prištinu jeste bojazan šta bi usled svih tih procesa moglo da izađe na videlo.


- Nema sumnje da postoji bojazan da bi u istrazi i na suđenjima moglo da bude reči o stvarima koje su za sada bile samo na nivou pretpostavke, bez konkretnih dokaza. Jedan od njih je recimo, veza agenata CIA i OVK. Da li su bili, u kom periodu i u kakvom kontaktu - kaže jedan od naših sagovornika.


Svakodnevnom lobiranju Džejkobsonove pridružili su se i drugi ambasadori, pa je, kako nezvanično saznajemo, tako i britanski pitao na jednom sastanku - da li hoćete da o sudu odlučuju Rusi? Nemački je, pak javno upozorio je da će Kosovo, ako odbije osnivanje tribunala za ratne zločine, biti optuženo za ometanje pravde.

Salustro savetuje Vekarića?

Angažman tužioca Salustra na Kosovu završen je prošle godine od kada radi u Beogradu na projektu Evropske unije. Pojedini prištinski mediji odmah su javili da se Salustro zaposlio kao savetnik Bruna Vekarića, zamenika srpskog tužioca za ratne zločine. Taj navodni angažman je komentarisao i kosovski ministar pravde Hajredin Kući rečima da ga "stavlja u dilemu u čijoj je Salustro službi bio". Usledili su i komentari da bi Salustro mogao da otkrije tajne podatke o slučajevima na kojima je radio.
Bruno Vekarić za "Vesti" kaže da je kosovskim medijima jasno rekao da Salustro ne radi kod njega, odnosno da čak ni po zakonu strani državljani nikako ne mogu da rade u srpskom tužilaštvu, ali da njegov komentar niko nije objavio.


Tači se još nije javno izjasnio o sudu, a njegova Demokratska partija Kosova (PDK) je u panici. Članovi predsedništva svakodnevno razgovaraju o ovoj temi, takođe rečnikom koji nije diplomatski. U Prištini nije tajna da mnogi od njih strahuju da bi mogli da se nađu na optužnici. Upravo zbog intenzivnog lobiranja i pitanja šta će SAD ponuditi da "tvrdo krilo" PDK popusti, potpuno drugačiji kontekst je dobila vest da je nekoliko Euleksovih sudija i tužilaca angažovanih na slučajevima ratnih zločina pod istragom zbog sumnji da su uzeli mito od lokalnih advokata.


Za mnoge (čak i neke zaposlene u Euleksu) nema logike da se među optuženima nađe i najomraženiji tužilac među pripadnicima OVK Mauricio Salustro, koji je vodio slučajeve Klečka i protiv ozloglašene Dreničke grupe (gde se sudilo Fatmiru Ljimaju, Sulejmanu Seljimiju, Samiju Ljuštakuu). Članovi OVK su mu ispevali pesmu pretnje. Zbog opasnosti po bezbednost, on je jedini sudija Euleksa koji je imao danonoćno obezbeđenje.

2024 © - Vesti online