Četvrtak 10.04.2014.
07:19
index.hr

Matematiku bolje zna dete kineskog čistača nego američkog naučnika

Šangajski mališani bolji matematičari od vršnjaka iz Amerike i Velike Birtanije
 

Radi se o delu globalnog istraživanja Pisa koju je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj prvi put objavila krajem 2013. godine.

OECD je sproveo istraživanje koje je pokazalo da su šangajski mališani čiji su roditelji čistači daleko bolji matematičari od dece visokoobrazovanih Britanaca i Amerikanaca. Posmatrane su matematičke sposobnosti vršnjaka, a analitičari OECD-a smatraju da su najmlađi Amerikanci i Britanci zebeležili vrlo loše rezultate u odnosu na mališane iz mnogih drugih zemalja.

"U SAD-u i Velikoj Britaniji deca čiji su roditelji visokoobrazovani nisu ostvarila dobre rezultate u matematici ni u odnosu na svoje vršnjake iz drugih država. "Tamo, gde su profesionalci među najbolje plaćenima na svetu, njihova deca nemaju rezultate kao što imaju deca profesionalaca u drugim zemljama", ističe se.

Britanska i američka deca nisu imala dobre rezultate ni u odnosu na mališane iz Šangaja, Kine i Singapura čiji se roditelji bave fizičkim poslovima", navodi se u saopštenju.

U istraživanju je zaključeno kako je očigledno da postoji velika veza između roditeljskog zanimanja i uspeha učenika, ali i da rezultat pokazuje "da je moguće deci radnika u fabrikama pružiti jednake visokokvalitetne obrazovne prilike u kojima uživaju deca doktora i pravnika".

2024 © - Vesti online