Sreda 09.04.2014.
23:22
Klix.ba

Kinezi u Sarajevu snimaju rimejk "Valtera"

Bata je Kinezima Valter za sva vremena
 

Film "Valter brani Sarajevo", iz 1972. godine, je najpoznatiji i najpopularniji ratni film snimljen u Jugoslaviji. To je ujedno i film koji je pogledalo najviše ljudi, pošto su Kinezi bili apsolutno ludi za njim i na kineskim televizijama je više puta repriziran. Valter je postao toliko omiljen, da je u Kini po njemu nazvano i jedno pivo.


Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, rekao je da je ovo značajan projekat i da su ugovorom definisani detalji snimanja. Jedna od odredbi je i da film mora da se snima na teritoriji Bosne i Hercegovine.


"Priča o snimanju ovog filma traje nekoliko godina. Ministarstvo kulture i sporta Federacije BiH je uključeno kao resorno ministarstvo JP Filmski centar Sarajevo i dajemo podršku u realizaciji projekta koji je 2008. godine započeo tadašnji ministar Gavrilo Grahovac", rekao je Kaplan.

On je dodao je razlog snimanja rimejka baš ovog filma to što Kinezi fanatično drže do vrednosti.
 

"Da mi držimo do vrednosti kao oni, sve bi nam bilo mnogo bolje, naročito posle rata. Kinezi posebno ističu vrednost antifašizma i članovi Komunističke partije žele da se mladi naraštaji konstantno podsećaju na prošlost, za koju je neko morao da prolije krv", rekao je Kaplan.

2024 © - Vesti online