Sreda 09.04.2014.
19:36
telegraf.rs

Inicijativa: Park u Zagrebu da nosi ime po ubijenoj srpskoj porodici!

Inicijativa za imenovanje jedne javne površine u čast porodice Zec: Zagreb
 

Porodica Zec je ubijena 1991. godine, a iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika rezervnog sastava MUP Hrvatske priznali ubistvo, nikada nisu odgovarali za njega.

Mihajlo Zec ubijen je ispred svoje kuće u Zagrebu, a njegova supruga Marija i 12-godišnja ćerka Aleksandra otete i likvidirane na Medvednici kod Zagreba u decembru 1991. Njihova tela bačena su u jamu za smeće.

Iako su pred istražnim sudijom petorica pripadnika rezervnog sastava MUP Hrvatske, poznatiji kao merčepovci, priznali ubistvo, oni nikad nisu odgovarali za taj zločin zbog proceduralne greške, odnosno ispitivanja bez branioca.

Predsednik podržao: Ivo Josipović

Na zagrebačkom Županijskom sudu u toku je suđenje ratnom pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Tomislavu Merčepu za ubistvo 43 osobe, među kojima su navedeni i članovi porodice Zec.

Uz imenovanje jedne javne površine u čast porodice Zec, Inicijativa mladih je predložila da neke od ulica u novoizgrađenom naselju u Zagrebu budu nazvane i po ubijenom ratnom zapovedniku osječke policije Josipu Rajlu-Kiru i svedoku ratnih zločina Milanu Levaru.

U saopštenju se navodi da su inicijativu podržali, između ostalih, predsednik Hrvatske Ivo Josipović, bivši predsednik Stjepan Mesić i predsednik Odbora za spoljnu politiku Sabora Hrvatske Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke.

2024 © - Vesti online