Sreda 09.04.2014.
18:27
Beta

Putin: Da platite gas, i to unapred!

Podrška Moskve Ukrajini ne može da traje večno: Vladimir Putin
 

Putin je na današnjem sastanku s vladom posvećenom ukrajinskoj krizi rekao da je traženje plaćanja unapred u skladu sa ugovorom između Ukrajine i Rusije ali je zatražio od Gasprom da se za sada uzdrži od tog zahteva dok dve strane ne održe "dodatne konsultacije".

  

U slučaju da pregovori ne uspeju "oni će dobiti samo ono što budu platili", rekao je Putin na sastanku vlade.

Odnosi između Ukrajine i Rusije zaoštrili su se posle svrgavanja proruskog predsednika Viktora Janukoviča u februaru, što je usledilo posle uličnih protesta, i postavljanja privremene prozapadne vlade. Kao reakciju na to Rusija je pripojila Krim što Ukrajinske vlasti ne priznaju.

Rusija je uvela nove više cene svog gasa za Ukrajini prošle nedelje i zatražila da Kijev vrati dug za isporučen gas od 2,2 milijardi dolara Moskvi.

Pročitajte još:

* Rusija povećala cenu gasa Ukrajini

* Na pomolu "gasni rat", Ukrajina odbija da plati skuplji gas

* Rusija: Ukrajina da nam plati 11,4 milijarde dolara za gas

Putin je na današnjem sastanku pozvao ukrajinske prelazne vlasti da ne urade "ništa što je nepopravljivo" i izrazio nadu da će diplomatski napori imati pozitivan ishod.

Situacija je od nedeljenapeta u istočnom delu Ukrajine gde živi rusko stanovništvo i gde su proruski aktivisti, koje vlasti u Kijevu nazivaju "teroristima i kriminalcima" zauzeli upravne zgrade u nekoliko gradova.

Međutim nazire se mogućnost rešenja sa najavom razgovora između Rusije, Amerikanaca, Ukrajinaca i Evropske unije iduće nedelje.

2024 © - Vesti online