Sreda 09.04.2014.
15:18
Mondo

Preminula Svetlana Velmar Janković

Svetlana Velmar Janković 1933- 2014 

Svetlana Velmar Janković rođena je u Beogradu, 1933. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, francuski jezik i književnost. U drugoj godini studija počinje da se bavi novinarstvom.

Njeni najpoznatiji romani su "Ožiljak", "Lagum", "Bezdno", "Nigdina", autobiografski "Prozraci", kratke priče "Dorćol", "Vračar" i mnoge druge.

Od brojnih književnih nagrada koje je osvojila, izdvajaju se nagrade Isidora Sekulić, Ivo Andrić, nagrada za najčitaniju knjigu Narodne biblioteke Srbije i NIN-ova nagrada.

Pariski časopis Lire je1997. godine njen roman "Lagum" (koji je pariski izdavač izdao pod naslovom "Dans le noir") stavio na deseto mesto među 20 najboljih knjiga domaćih i stranih pisaca objavljenih u toj godini u Francuskoj. Roman je bio y najužoj konkurenciji za nagradu "Femina" i proglašen je "malim remek-delom".

Za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabrana je na izbornoj Skupštini 2. novembra 2006.godine a redovni član je od 05. novembra 2009. godine.

Akademik Velmar Janković bila je u uredništvu časopisa Književnost i član uređivačkog kolegijuma Izdavačkog preduzeća "Prosveta" (1971-1989). Takođe bila je urednik Prosvetinih edicija proze i esejistike domaćih autora, lektire za srednje škole i osnivač Biblioteke "Baština''.

2024 © - Vesti online