Sreda 09.04.2014.
06:23
Srna

Vukovarčani: Ne kupujmo kod Srbina

Neće ćirilicu, neće ni srpske proizvode i usluge
 

Pupovac je najavio da će o ovome obavestiti određene institucije van zemlje, ukoliko domaće vlasti ne reaguju.

"Poziv na bojkot preko društvenih mreža upućen Hrvatima u Vukovaru, odnosi se na srpske proizvode i 35 trgovina i zanatskih radnji s adresama čiji su vlasnici Srbi koji pošteno rade svoj posao i ucenjuju ih time hoće li u Vukovaru biti ćirilice ili ne", rekao je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru.

On je istakao da je to karakteristično za nacističke, fašističke i ustaške režime 30-tih godina 20. veka i nije svojstveno evropskim demokratskim sistemima.

Pupovac dodaje da je takvim pozivom prekršen Ustav Hrvatske, Ustavni zakon o zaštiti prava nacionalnih manjina, Krivični zakon, Zakon o suzbijanju diskriminacije, kao i niz evropskih povelja i konvencija.

On smatra da nije slučajno da se to događa uoči sutrašnje rasprave o zahtevu za raspisivanje referenduma o ćirilici na saborskom Odboru za Ustav, i na početku predizborne kampanje za Evropski parlament.

Pupovac je ocenio da takva retorika može ozbiljno zatrovati odnose Hrvatske i Srbije.

Poziv na bojkot osudio je i predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, rekavši da se stvara atmosfera ksenofobije poznata s početka devedesetih godina prošlog veka, da se strah pretvara u mržnju, a ona u nasilje.

2024 © - Vesti online