Sreda 09.04.2014.
10:47
Srna

EU: U Ukrajini je mlada demokratija; Rusija: To je raspad sistema

Proruski demonstranti u zgradi lokalne vlasti u Harkovu
 

"Smatramo da Ukrajina nema ni demokratiju ni legitimnu vladu", rekao je Puškov posle sastanka sa članovima Posmatračke komisije PACE.

On je dodao da Rusija veruje da aktuelni događaji na istoku Ukrajine potvrđuju da je ta zemlja na ivici totalnog raspada.

"Poslanici u PACE ne žele to da vide", rekao je Puškov, dodajući da Skupština zatvara oči pred onim što se ne uklapa u njihov koncept "čiste demokratske revolucije", prenose ruski mediji.

Posmatračka komisija danas je usvojila Nacrt rezolucije kojim se predlaže ukidanje prava glasa ruskoj delegaciji u PACE do kraja 2014. godine. Zamenik šefa ruske delegacije u PACE Leonid Slutski rekao je da je ovaj potez kazna Rusiji zbog pripajanja Krima.

Ova rezolucija znači da je Komisija glasala za "meku opciju" sankcija protiv Rusije, odbijajući u isto vreme zahtev za isključenjem Rusije iz članstva.

"Većina članica Komisije glasala je protiv predloga britanskog poslanika Roberta Valtera da se zamrznu ovlašćenja ruske delegacije. Time je osujećen pokušaj lišavanja Rusije članstva na nivou Posmatračke komisije", rekao je Slutski.

PACE će razmatrati izveštaj o članstvu Rusije 10. aprila.

2024 © - Vesti online