Utorak 08.04.2014.
20:15
Beta

"Ruski agenti i provokatori prave haos u Ukrajini"

Rusijo, spremni smo da razgovaramo, poručio Keri
 

"Sve što smo videli u poslednjih 48 sati od ruskih provokatora i agenata koji deluju na istoku Ukrajine ukazuje nam da su oni tamo poslati u nameri da stvore haos", rekao je Keri u govoru pred odborom sa spoljnu politiku američkog Senata.

On je kazao i da su proruski protesti i zauzimanje uprava u Harkovu i Donjecku prikriveni izgovor za vojnu intervenciju.

Keri je upozorio Moskvu da su SAD i njeni evropski saveznici spremni i složni u nameri da uvedu oštrije sankcije Rusiji u oblastima energetike, bankarstva i rudarstva, ukoliko ne bude poštovala suverenitet Ukrajine.

Američki zvaničnik je takođe najavio da će se ponovo sastati sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim sledeće nedelje u Evropi, u pokušaju rešavanja ukrajinske krize. Keri je kazao i da Rusija ima izbor i da može da sarađuje sa međunarodnom zajednicom.

Stejt department juče je najavio da su se dvojica zvaničnika složila da se "u narednih deset dana" održi sastanak Vašingtona, Moskve, Kijeva i EU o ukrajinskoj krizi, a da tačan datum i program sastanka tek treba da budu dogovoreni.

Pročitajte još:

* Uhapšeni prorusi koji su zauzeli zgradu u Harkovu

* Turčinov zapretio prorusima: Svi separatisti tretiraće se kao teroristi!

* Proglašena Nezavisna republika Donjeck

2024 © - Vesti online