Sreda 09.04.2014.
13:03
D. N. Petrović - Vesti

U kamenolomu tela nestalih Albanaca

U potrazi za masovnom grobnicom: Zgrada Kosovo puta
 

Odalović je istakao da će iskopavanja u kamenolomu Rudnica biti nastavljena u četvrtak, da će se utvrditi tačan broj pokopanih na ovoj lokaciji i da će iskopavanjima, kad se za to stvore mogućnosti, moći da prisustvuju i porodice nestalih Albanaca.


Podsetimo, nakon više potraga za masovnom grobnicom, na nekoliko lokacija u kamenolomu Rudnica, polovinom decembra prošle godine, ispod zgrade Kosovo puta, pronađeni su ostaci tri tela, radovi su tada prekinuti, a naknadnom DNK-a analizom utvrđeno je da se radilo o nestalim Albancima.


Priština će za radove obezbediti oko 300.000 evra, iskopavanjima će prisustvovati predstavnici Međunarodnog Crvenog krsta i Euleksa. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije pokrenuće istragu kojom će pokušati da utvrdi: odakle su, kako i kada ubijeni Albanci doveženi u kamenolom Rudnica i ko je dao naređenje da tu budu sahranjeni u masovnoj grobnici.


- Već je počela priprema terena za rušenje zgrade Kosovo puta ispod koje se nalazi masovna grobnica, zgrada će brzo biti uklonjena kako bi ekipe stručnjaka mogle da rade svoj posao - izjavila je Lina Miliner iz Međunarodnog Crvenog krsta.


- Da li je u Rudnici zakopano 250 osoba, kako sumnjamo, znaće se kada radovi budu konačno završeni, sumnjam da će ceo proces biti završen u kratkom periodu, moguće je da će sve trajati i duže od godinu dana - smatra Pajazit Nuši, predstavnik kosovske delegacije za nestala lica.

2024 © - Vesti online