Sreda 09.04.2014.
03:28
Srna

U gostima kod Karađorđevića

Dvorski kompleks otvoren za posetioce
 

Posetioci će uz pratnju profesionalnih turističkih vodiča moći da se upoznaju sa istorijom, umetnošću i kulturom dvorskog kompleksa tokom dvočasovne šetnje subotom i nedjeljom u terminima od 11.00 i od 14.00 časova.

"Princ Aleksandar Drugi Karađorđević i princeza Katarina Karađorđević sa zadovoljstvom pozivaju zainteresovane građane da posete velelepna zdanja Kraljevskog i Belog Dvora, kao i Dvorsku kapelu posvećenu Svetom Andreju Prvozvanom, krsnoj slavi kraljevske porodice", saopšteno je iz pres službe Karađorđevića.

Redovne ture i autobuski prevoz sa Trga Nikole Pašića organizuje Kancelarija Karađorđevića, u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda.

Broj ljudi u jednoj grupi ograničen je na 50, a prva zvanična ovogodišnja tura organizovana je u utorak za predstavnike medija.

Dvorski kompleks na Dedinju

Kraljevski dvor na Dedinju izgrađen je u periodu 1924-1929. godine ličnim sredstvima i po nalogu kralja Aleksandra Prvog, dede princa Aleksandra Drugog. Velika i reprezentativna vila od belog kamena izgrađena je u srpsko-vizantijskom stilu. U njenom sastavu je i Dvorska kapela posvećena Svetom apostolu Andreju Prvozvanom, koji je zaštitnik i krsna slava kraljevskog doma. Zgrada Belog dvora, koji se nalazi u istom kompleksu sa Kraljevskim dvorom, zidana je po želji kralja Aleksandra Prvog kao rezidencija za njegove sinove Petra, Tomislava i Andreja. U sklopu dvora, na južnoj strani nalazi se porodična crkva, koja je tremom sa stubovima povezana sa zgradom, a uzor za gradnju je crkva manastira svetog Andreja na Tresci u Makedoniji, koju je 1389. godine sagradio Andrija, sin kralja Vukašina.

2024 © - Vesti online