Utorak 08.04.2014.
17:22
Beta

Sanadera izbacili iz sudnice

Ne sviđa mu se pitanja: Ivo Sanader, bivši premijer Hrvatske
 

Incident se dogodio u vreme svedočenja bivšeg šefa Sanaderovog obezbeđenja, Davora Blaževića, jer se Sanaderu nisu svidela pitanja koje je Blaževiću postavljao zamenik direktora Kancelarije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Tonči Petković.

Pošto je nekoliko puta ignorisao upozorenja sudije Jasne Smiljanić da ne upada u reč tužiocu, a prethodno je i s njom ušao u raspravu, ona je naložila obezbeđenju da bivšeg premijera izvede iz sudnice. Posle petominutne pauze, Sanader je vraćen u sudnicu zagrebačkog suda, uz izrečeno upozorenje.

Sram vas bilo, srpske sudije: Sanaderu 9 godina robije!

U slučaju Planinska, nekada najmoćnijem hrvatskom političaru sudi se za malverzacije oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković. Sanader i u tom slučaju tvrdi da je reč o montiranom procesu. Saoptuženi, bivši poslanik HDZ-a, vlasnik lanca mesara i sporne zgrade, Stjepan Fiolić, svedočio je na pcocetku suđenja da je 2009.
godine Sanaderu predao milion evra i deset miliona kuna (1,3 miliona evra) u gotovini, kao proviziju od prodaje zgrade.

U tom slučaju, nagodbu s tužilaštvom postigao je bivši ministar Petar Čobanković koji je u zamenu za priznanje dobio jednogodišnju kaznu zatvora, zamenjenu radom za opšte dobro.

Bivši hrvatski premijer ima dve nepravosnažne osuđujuće presude. U objedinjenom suđenju na sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo u slučaju "Hypo banka" i za primanje mita u slučaju "Ina-Mol" osuđen je prvostepeno na deset godina zatvora, dok je za izvlačenje novca iz državnih preduzeća i ministarstava preko marketinške agencije "Fimi-medija" na devet godina zatvora.

2024 © - Vesti online