Utorak 08.04.2014.
00:10 >> 09:17h
Srna, Beta

Ukrajino, nemoj slučajno da pribegavaš sili!

Kijev ne sme da upotrebi silu: Sergej Lavrov
 

"Ruska strana ističe potrebu poštovanja aspiracija stanovnika jugoistočne Ukrajine i neprihvatljivost upotrebe sile protiv demonstranata koji iznose legalne zahteve zaštite njihovog jezika, kulture i društveno-ekonomskih prava", rekao je Lavrov u saopštenju.

Lavrov je rekao da Rusija nastavlja da ulaže napore u sprečavanju "labave" interpretacije međunarodnog prava, jednostranih sankcija zaobilaženjem Saveta bezbednosti UN i dvostrukih standarda.

 
Ukrajinski policajci, dok su još smeli da sprovode red u svojoj zemlji (Foto: Arhiva)

Pročitajte još:

Proglašena Nezavisna republika Donjeck

Istok Ukrajine: Sukob sa policijom, narod traži referendum

Ukrajina sprečila napad na Lugansk

Prema rečima Lavrova, jednostrani potezi kojima se zaobilazi Savet bezbednosti UN potkopavaju globalnu solidarnost.

"Zadatak svetske zajednice jeste da ulaže napore u borbi protiv istinskih pretnji", rekao je Lavrov, prenose ruski mediji.

Keri i Lavrov o sastanku SAD, Rusije, EU i Ukrajine

Šefovi američke i ruske diplomatije Džon Keri i Sergej Lavrov razgovarali su o održavanju sastanka SAD, Rusije, EU i Ukrajine u cilju rešavanja ukrajinske krize, saopštio je Stejt department. Susret će se održati u narednih deset dana, a tačan datum i program sastanka tek treba da budu definisani. Keri je Lavrovu rekao da "izgleda da protesti na istoku Ukrajine nisu niz spontanih događaja", već "više izgledaju kao pažljivo orkestrirana kampanja, uz rusku podršku".

“Ne gomilajte snage na jugoistoku“

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak vlasti u Kijevu da prestanu sa gomilanjem vojnih snaga, zaduženih za gušenje antivladinih protesta na jugoistoku Ukrajine.


"Pozivamo na hitnu obustavu vojnih manevra, koji mogu dovesti do izbijanja građanskog rata", navodi se u saopštenju.


Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je pokrenuta "antiteroristička operacija" u Harkovu i da je uhapšeno sedamdesetak "separatista" zbog upada u zgradu regionalne administracije.


Avakov navodi da su uhapšeni osumnjičeni za "nelegalne aktivnosti povezane sa separatizmom, organizovanjem masovnih nereda, nanošenja štete ljudskom zdravlju" i kršenje drugih zakona.

2024 © - Vesti online