Ponedeljak 07.04.2014.
21:28
Srna

Simić: Ukrajina podseća na BiH iz 1992.

U Donjecku proglašena Republika i zakazan referendum o otcepljenju
 

Komentarišući najnovija dešavanja u Ukrajini i donošenje Rezolucije o proglašenju "Donjecke Narodne Republike" i zakazivanje referenduma za pripajanje Rusiji, Simić je rekao da se dogodilo upravo ono od čega se Brisel plašio, "da će Donjeck krenuti putem Krima".

"Sve zavisi od stava Moskve, jer od toga će zavisiti da li će doći do zaoštravanja ili do smirivanja situacije. Ukoliko se bude ponovio scenario sa Krima verovatno će doći do trećeg talasa sankcija EU i SAD prema Moskvi", istakao je Simić.

Prema njegovoj oceni, namere EU da se uvedu oštre ekonomske sankcije Rusiji zaustavile su se do sada pred realnostima međusobnih ekonomskih odnosa, jer, EU pokriva više od 30 odsto svojih potreba za gasom iz Rusije, a godišnja vrednost međusobne trgovine iznosi 350 milijardi evra.

U Harkovu sukobi proruskih demonstranata sa policijom
 

Simić je naveo da je u posebno delikatnoj poziciji Berlin zbog ogromnih međusobnih ekonomskih interesa sa Moskvom i da bi eventualno produženje blagog stava prema Rusiji podstaklo glasine o stvaranju osovine Berlin - Moskva, što izaziva bojazan u SAD.

Nemačka kancelarka Angela Merkel prokomentarisala je danas da je njena vlada veoma zabrinuta zbog poslednjih događaja u Donjecku i Harkovu.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton ocenila je ranije danas da bi svi politički zahtevi u Ukrajini trebalo da budu učinjeni "nenasilno i u skladu sa demokratskim standardima i zakonima".

Pročitajte još:

 

* Proglašena Nezavisna republika Donjeck

* Ubijen ukrajinski vojnik na Krimu

* Istok Ukrajine: Sukob sa policijom, narod traži referendum

2024 © - Vesti online