Utorak 08.04.2014.
13:04
N. Jokić - Vesti

Posledice bombardovanja "Zastave" (2): Analizu tla sakrili Fijatovi eksperti

Šta je bačeno: "Zastava" posle bombardovanja
 

U međuvremenu, Republika Srbija potpisala je 2009. godine ugovor sa Fijatom o zajedničkom ulaganju u kragujevačku "Zastavu". U tekstu ugovora kaže se da izraz "ekološki ekspert znači: SGS ili neko od zavisnih društava".

Dokument tajna

Misterioznu slagalicu upotpunjuje i odgovor portparola Fijata za Srbiju Aleksandre Ranković koja nas je takođe pismeno obavestila "na temu SGS izveštaja" da je "plan zaštite životne sredine i održivosti deo potpisanog Ugovora između Vlade Republike Srbije i FIJAT Grupacije, koji je poverljivog karaktera". Što se tiče same firme SGS, Margareta Žarkov iz pres-odeljenja ove firme prenela nam je, posle konsultacije sa nadležnima, da su "dokumenti tajni".

To bi značilo da je SGS, jedna od najvećih svetskih firmi za kontrolu kvaliteta, bez ikakvog tendera kroz ugovor RS sa Fijatom automatski dobila posao ekološkog eksperta. To bi takođe značilo da je Fijat uslovio zaključivanje ugovora određivanjem SGS-a kao "ekološkog eksperta". Stvari izgledaju logičnije ako se zna da je upravo Fijat jedan od glavnih akcionara SGS, a da je Serđo Markioni, generalni direktor Fijata, ujedno i predsednik Skupštine akcionara SGS-a.


Iz teksta lokalnog ekološkog plana Kragujevca za 2010 - 2014. godinu vidi se da je "pre zaključenja transakcije" sa Fijatom, Republike Srbija imala obavezu "da izvrši sve akcije predviđene Planom čišćenja". Dodaje se da je "za potrebe pripreme Plana čišćenja angažovan ekspert za zaštitu okoline SGS da izvrši uzorkovanje i analizu tla, površinskih i potpovršinskih voda u cilju karakterizacije lokacije".
 

Posledice bombardovanja "Zastave" (1): Pomrli radnici državna tajna?

Iako su to tražile, opštinske vlasti Kragujevca nikada nisu saznale kakvi su bili rezultati analiza SGS-a i čišćenja "Zastave", koje su poreski obveznici u Srbiji, kako je objavljeno, platili dva i po miliona evra. I tako Kragujevcu opet nije imao ko da piše i opet nikome nije palo na pamet da prozove državu.


"Reč je o postupku sanacije koji je finansirala Republika, tako da mi kao lokalna samouprava, iako smo tražili, nemamo nikakav izveštaj o tome", glasi zvanično objašnjenje koje smo dobili u opštini Kragujevac.

Od Sardinije do Kragujevca

Zanimljivo je da smo na kombinaciju Fijat - SGS naišli i na Sardiniji. Kako smo izveštavali, u novembru 2012. Domeniko Fiordalizi, tadašnji okružni javni tužilac u mestu Lanuzei na jugoistoku Sardinije, predložio je okružnom sudiji optužnicu protiv 20 lica koje tereti da su odgovorni za strašne zdravstvene i ekološke probleme prouzorkovane višedecenijskim probama radioaktivnog i drugog oružja na obližnjem poligonu NATO-a u mestu Kvira.


Dr Đilberto Nobile i dr Gabrijela Fašani, hemičari SGS-a, terete se da su 2008. godine falsifikovali nalaze o poligonu Kvira, menjajući datume, nameštajući rezultate i čak analizirajući uzorke koje su prethodno oprani. Tužilac Domeniko Fiordalizi sklopio je slagalicu kada je utvrdio da Fijat s jedne strane drži oko 15 odsto vlasništva SGS-a, a sa druge je u konzorcijumskoj vezi sa proizvođačem oružja Finmekanika, koji opet kontroliše MBDA - proizvođača raketa milan s radioaktivnim torijumom, godinama testiranim na Kviri. SGS je do sada negirao bilo kakvu krivicu poričući da su hemičari bili pristrasni zbog očiglednih poklapanja interesa.

Sutra - Posledice bombardovanja "Zastave" (3): Nevidljivi doktorat o hemijskom ratu

2024 © - Vesti online