Ponedeljak 07.04.2014.
19:21
jutarnji.hr

Tajne službe ispiraju mozak ljudima na Fejsbuku

Širenje državne propagande putem društvenih mreža
 

Prema Glenu Grinvaldu, novinaru koji je prvi izvestio o Snoudenovom otkriću oko prisluškivanja javnosti od strane američke tajne službe NSA, zapadne špijunske agencije vide priliku u manipulisanju javnim mnjenjem i širenju državne propagande putem globalnih internetskih divova, poput Flikra, Jutjuba, Fejsbuka i Tvitera.

- Te ideje - rasprave kako ekspolatisati internet, naročito društvene medije, te potajno širiti kontrolu u skladu sa interesima Zapada i širiti lažne ili štetne informacije o metama - neprestano se pojavljuju u arhivama tajne službe NSA - otkrio je Grinvald na internet stranici The Interceptor, gde radi kao urednik.

Iako je već poznato da je britanski analitičar 2012. uputio NSA kako da kontrolišu Fejsbuk, Tviter i Jutjub u realnom vremenu, kao i na koji način mogu prikupiti IP adrese milijardi korisnika, novi izveštaj otkriva da je britanska tajna služba GCHQ već nekoliko puta u prošlosti podmetnula određene vesti u javnom domenu.

Na godišnjem okupljaju "SIGDEV" pet država saveznica u nadzoru interneta održanom 2010. godine, u koje spadaju Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada, Novi Zeland, Australija i Sjedinjene Države, diskusija se fokusirala na razvoj metoda u cilju diskreditovanja stranih vlada putem propagande, prevare, masovnih poruka i podmetanja priča na društvenim mrežama, otkriva Grinvald.

2024 © - Vesti online