Ponedeljak 07.04.2014.
18:30
Beta

Ljudi padali u nesvest slušajući o genocidu

Ceremoniji koju predvodi predsednik Ruande Pol Kagame, prisustvuje osam afričkih predsednika i brojne strane delegacije. Na stadionu ima više od 30.000 ljudi.

Komemoracija je počela himnom i govorom zvaničnika, a zatim su na scenu izašli prežive. Njihovo svedočenje je kod publike izazvalo burne emocije zbog čega je mnogima pozlilo i morala je da im bude ukazana lekarska pomoć.

Pre svečanosti, Kagame je sa generalnim sekretarom UN Banom Ki Munom zapalio večnu vatru u Memorijalnom centru genocida Ruande u Kigaliju, pošto je plamen putovao kroz celu zemlju. Ban Ki Mun rekao je da je genocid u Ruandi "velika mrlja" na savesti UN koje nisu sprečile masakr iako je u Ruandi tada bilo 2.500 "plavih šlemova".

U Ruandi pobijeno 20 odsto stanovnika te zemlje
 

Vlasti Ruande, koje su u više navrata kritikovale Francusku da je imala ulogu u genocidu, oduzele su agreman francuskom ambasadoru kome je onemogućeno prisustvo na ceremoniji sećanja. Belgija, koja je takođe kritikovana, nije danas poslala svog predstavnika.

Iako su diplomatski odnosi Ruande i Francuske obnovljeni 2009, posle tri godine prekida, i dalje su zategnuti. Francuska je 2010. godine priznala da je "počinila greške u proceni", ali je odbila da se zvanično izvini Kigaliju.

Genocid u Ruandi predstavlja najsvireniji zločin tokom građanskog rata u toj zemlji. Zločin su uglavnom počinile dve ekstremističke organizacije plemena Hutu - Interhamve i Impuzamugambi. Prema nekim procenama, broj žrtava je bio veći od zvanično registrovanog, odnosno više od milion ljudi.

2024 © - Vesti online