Utorak 08.04.2014.
08:00
b92.net

Tesla hoće da uvede kamere umesto spoljnih retrovizora

"Tesla roadstar" (Foto: Arhiva)
 

Zahtev ujedno predstavlja i neku vrstu peticije s obzirom da je Tesla Motors u ovom slučaju dobila podršku američkog Udrženja proizvođača automobila. U zahtevu se navodi da kamere koje bi se instalirale umesto klasičnih retrovizora sa ogledalima pružaju brojne prednosti. One su lakše i aerodinamičnije, što dovodi do veće aerodinamične efikasnosti takvih vozila.

To bi kod automobila sa konvencionalnim motorima doprinelo smanjenju potrošnje goriva, a u Teslinim električnim modelima dovelo bi do manje potrošnje struje, odnosno veće autonomije u vožnji. U Tesli dodatnu prednost vide u tome što se kamere mogu instalirati i na nekoj drugoj poziciji, a ne nužno na mestu današnjih retrovizora, kao i da se kamerama eliminiše takozvani mrtvi ugao zbog koga vozač često previdi vozilo koje se nalazi iza njegovog, u susednoj traci.

Stručnjaci za bezbednost, međutim, smatraju da bi upotreba kamera umesto konvencionalnih retrovizora dovela vozače u opasnost tokom vožnje. Tesla Motors lobira za uvođenje kamera još od 2012, kada je predstavio koncept Modela X sa spoljnim kamerama. Kako dozvola još uvek nije dobijena, produkcijska verzija ovog krosovera, koja će se pojaviti u prodaji 2015. godine, imaće klasične retorvizorima.

Peticija je upućena NHTSA-u samo nekoliko dana nakon što je ta organizacija donela propis po kome će sva nova vozila na tržištu SAD morati od 2018. da imaju zadnje kamere zbog bolje bezbednosti pešaka.

2024 © - Vesti online