Sreda 24.03.2010.
08:10
Tanjug

Austrija otkriva nove slučajeve "crkvenog nasilja"

Posle prvih slučajeva koji su otkriveni osnovana je platforma "Pogođeni crkvenim nasiljem" u okviru koje je otorena telefonska lina za sve žrtve seksualnog nasilja pod okriljem katoličke crkve. Već prvog dana linija se "zagrejala“, a samo u utorak pre podne primljeno je 50 poziva i sedam mejlova.

Mnogi navedeni slučajevi su prema zakonu postali zastareli jer datiraju od pre više od 20 godina. Međutim, postoje i slučajevi koji još nisu zastareli, navodi platforma.

Pozivi, koje je primio "Hotlajn", došli su iz čitave Austrije, a mnoge žrtve su po prvi put iznele svoju sudbinu. Tako su osobe, koje su se javile, izvestile o zlostavljanjima i u crkvenim školama, crkvama, kao i omladinskim crkvenim organizacijama.

Platforma "Pogođeni crkvenim nasiljem" zabeležila je sve slučajeve i razmotriće šta će sa tim materijalom učiniti. Mnoge osobe koje su se javile zainteresovane su i za pravnu pomoći, a uz to postoji i veliko interesovanje za umrežavanjem žrtava.

"Hotlajn" je uspostavljen za sva lica koja su žrtve seksualnog, duhovnog ili psihičkog zlostavljanja od strane katoličke crkve.

2024 © - Vesti online