Ponedeljak 07.04.2014.
12:47
Blic

Filmovi koje Tito nije hteo da gleda

Aj što on nije hteo da ih gleda nego zabranio za sve
 

Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji

Film Bate Čengića "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", prema knjizi Bore Ćosića, otvoreno je kritički nastrojen prema režimu, kombinujući umetničku i ideološku slobodu sa specifičnim smislom za humor. Zabranjen je 1971. godine.

Sveti pesak

Ostvarenje Miroslava Antića "Sveti pesak" nikad službeno nije bio zabranjeno, ali mu je onemogućena redovna bioskopska distribucija. Film govori o razočaranom ratnom veteranu koji pokušava da pronađe svoje mesto u novom društvu.

Misterije organizma

"WR Misterije organizma" Dušana Makavejeva je poludokumentarni film o Vilhelmu Rajhu, psihoanalitičaru koji je raspravljao o komunizmu i seksualnosti. Film je bio zabranjen 15 godina.

Delije

Ostvarenje Miće Popovića o ratnim veteranima koji posle rata nastavljaju da se „igraju“ rata. Film je bio zabranjen i bunkerisan, a iako je pozvan u Kan, bilo je zabranjeno da učestvuje na tom čuvenom festivalu.

Plastični Isus

Kontroverzni film, ujedno diplomski rad Lazara Stojanovića, donosi portret buntovnog filmaša koji oštro kritikuje establišment. Neprimeren prikaz Tita bio je povod da film završi u bunkeru, a Stojanović u zatvoru.

2024 © - Vesti online