Ponedeljak 07.04.2014.
10:43 >> 14:56h
Beta

Proglašena Nezavisna republika Donjeck

Proruski aktivisti drže pod kontrolom zgradu administrativne uprave u Donjecku
 

Predstavnik demonstranata je odluku o proglašenju "nezavisne republike" novinarima dao na ulazu u zgradu, pošto novinarima nije dozvoljen ulazak u zgradu.


Zgrada regionalne uprave u Harkovu, na istoku Ukrajine, koju su sinoć zauzeli proruski demonstranti, danas je oslobođena.
 

Zbog jučerašnjih nereda, vršilac dužnost ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov odložio je posetu Litvaniji, a premijer Arsenij Jacenjuk danas je optužio Rusiju da sprovodi plan za "komadanje" Ukrajine.

"Ovi incidenti deo su plana da strana vojska pređe granicu i osvoji ukrajinsku teritoriju, što mi nećemo dozvoliti" rekao je Jacenjuk sa sastanku vlade, direktno emitovanom na televiziji.

Ubijen ukrajinski vojnik na Krimu

Ukrajinska policija je blokirala prilaze gradu Lugansku, takođe na istoku Ukrajine, pošto su neidentifikovane osobe na glavnoj ulici postavili barikade.

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina i zbačenog šefa ukrajinske države Viktora Janukoviča da su pokrenuli jučerašnje nerede i obećao adekvatan odgovor, ali "bez prolivanja krvi".

Istok Ukrajine: Sukob sa policijom, narod traži referendum

Nemačka vlada izrazila je zabrinutost zbog proruskih nasilnih demonstracija na istoku Ukrajine koje su kulminirale proglašenjem "suverene republike" u Donjecku.

Portparol nemačke vlade Štefen Zajbert izjavio je na konferenciji za novinare da su "nedavni događaji u Donjecku i Harkovu nešto na šta svi u nemačkoj vladi gledaju sa velikom zabrinutošću".

"Moramo da ponovo apelujemo da se radi na stabilizaciji regiona i da ovakve stvari treba izbegavati", kazao je portparol.

2024 © - Vesti online