Nedelja 06.04.2014.
13:51
Beta

Frka među Albancima zbog Specijalnog suda za ratne zločine

U problemu: Hašim Tači

Poslanici DPK, kako navodi list, smatraju da je osnivanje suda napad na OVK. Odluku o osnivanju suda treba da donese Skupština Kosova, dvotrećinskom većinom, odnosno sa najmanje 80 poslanika. Po tom dnevniku, proces osnivanja suda je u finalnoj fazi što je i najteži deo procesa.

Lider DPK i premijer Kosova Tači se suočava sa strahovitim pritiscima i izrazitim problemima unutar stranke pošto poslanici ne žele da glasaju za dokument koji bi omogućio osnivanje suda, rekao je za Tribunu visoki zvaničnik DPK.

Pokret Samoopredeljenje se u kosovskom parlamentu protivi osnivanju suda i ističe da bi takav sud trebalo da se formira u Srbiji, zbog zločina na Kosovu. Poslanici najveće opozicione partije, Demokratskog saveza Kosova, kao i Alijanse za budućnost Kosova (AZBK) nisu se jasno odredili oko osnivanja suda, dok je lider AZBK Ramuš Haradinaj juče upozorio da, ukoliko ne bude spremnosti da se sud osnuje odlukom Skupštne Kosova, to će učiniti Savet bezbednosti UN.

Strani zvaničnici na Kosovu insistiraju da se odluke o novom mandatu Euleksa i o osnivanju Specijalnog suda donesu pre raspuštanja Skupštine i zakazivanja parlamentarnih izbora na Skupštini Kosova.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Zločine nad Srbiima neće istraživati Albanci

* Kakve li ironije, Haradinaj jedini za Specijalni sud na KiM

* Tači sve bliži Hagu

* "Kosovskim Albancima sudiće se u Holandiji"

2023 © - Vesti online