Subota 05.04.2014.
22:16
B92

Film o Grejs Keli razljutio Monako

Nikol Kidman kao princeza Grejs Keli
 

Kneževska porodica Grimaldi, koja vlada Monakom, odbila je da dođe na projekciju filma "Grace of Monaco" koja će otvoriti 67. Međunarodni filmski festivala u Kanu.

Porodica Grimaldi je odlučila da bojkotuje film uz ocenu da to ostvarenje ne prikazuje na verodostajan način događaje koji su se u stvarnosti desili.

Princ Albert Drugi i njegove sestre Karolina i Stefani tražili su privatnu projekciju filma, što je producent Pjer-Anž Le Pogam odbio. Kad su saznali kakav je scenario filma, odmah su zatražili ispravke, koje su takođe odbijene. Grimaldijevi su od početka snimanja negodovali jer nisu bili konsultovani. Za njih taj film predstavlja "bespotrebni glamur s velikim netačnim istorijskih činjenicama i scenama koje su fiktivne i neistinite".

Reditelj filma Olivije Dan izabrao je australijsku glumicu Nikol Kidman da glumi princezu koja je u prethodnom delu života, kao holivudska glumica, bila muza Alfreda Hičkoka.

Film priča o krizi kneževskog bračnog para početkom 60-ih godina, s političkom pozadinom o sporu između Francuske i Monaka. Film insistira na ulozi princeze u sukobu između generala Šarla de Gola i princa Renijea Trećeg.

Film za koji je scenario napisao Araš Amel, govori o periodu od decembra 1961. i novembra 1962. kada je Grejs Keli pozvana da spase svoju novu domovinu Monako kojoj je pretio gubitak položaja privlačnog poreskog utočišta.

Grejs Keli (1929-1982) je bila američka glumica, koja je udajom za princa Renijea Trećeg postala princeza od Monaka. Poginula je 1982. godine u saobraćajnoj nesreći, spuštajući se niz serpentine koje vode do zamka u kome Grimaldijevi žive.

2024 © - Vesti online