Subota 05.04.2014.
21:09
Srna

EU vratila otrovne srpske štrudle

Srpske poslastice i grickalice za Evropu otrovne
 

Prema propopisima EU, dozvoljena su tri mikrograma ohratoksina po kilogramu proizvoda za odrasle i 0,5 mikrograma za decu, a iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije navode da je u štrudlama iz Srbije bilo više od 15 mikrograma ohratoksina.

Slobodan Vladić, zadužen za bezbednost hrane pri Ministarstvu za poljoprivredu Srbije, potvrdio je da je u Ministarstvo nedavno stiglo obaveštenje da štrudla sa smokvama sadrži nedozvoljen nivo te toksične plesni, a pre nekoliko dana i novo obaveštenje o povlačenju cele količine proizvoda sa tržišta.

Vladić je rekao da je procedura Ministarstva poljoprivrede Srbije da se roba vraćena u zemlju kontroliše, uzorkuje, dok bi, ukoliko se potvrdi visok nivo ohratoksina, nadležna komisija trebalo da donese nalog za uništavanje proizvoda.

Na sajtu Nacionalne ogranizacije potrošača Srbije navodi se da su sa tržišta EU, osim štrudle sa smokvama, iz istog razloga povučeni i krekeri.

Praksa uzbunjivača za bezbednost hrane u EU je da se ne navodi ime proizvođača, već samo opis proizvoda.

Ohratoksin ima potencijalno kancerogeno delovanje, dovodi se u vezu sa razvojem endemske nefropatije, primarno je nefrotoksičan, što znači da može oštetiti urinarni sistem, a u velikim dozama je hepatotoksičan, što znači da može da ošteti jetru.

2024 © - Vesti online