Subota 05.04.2014.
18:47
Beta

RS pred izbore povećava plate, CG otpušta ljude

Različite strategije pred izbore u CG i RS
 

"Smatram da postoji iskorak, jer smo plate zaposlenima sa najnižim primanjima, prevashodno sa srednjom stručnom spremom, vratili na nivo iz 2008. godine i smanjili raspone između srednje i visoke stručne spreme, za koje smo procenili da je su bili previsoki", kazao je Tegeltija.

Vlada RS je krajem 2012. godine odlučila da se budžetskim korisnicima i zaposlenima u javnoj upravi plate od početka 2013. godine smanje za deset procenata, pravdajući takvu odluku merama štednje. Nedavno su plate zaposlenima u prosveti, policiji, pravosuđu i javnoj upravi povećane za pet procenata, a sada bi trebalo da budu vraćene na nivo na kojem su bile pre smanjenja.

Crna Gora do izbora zabranila zapošljavanje

Zbog nedavno donetog zakon o finansiranju političkih partija, koji predviđa "pauzu" u zapošljavanju mesec dana pre i mesec dana posle izbora, niko neće moći do 25. juna, za kada su zakazani lokalni izbori, da se zaposli u 13 crnogorskih opština i u Podgorici.

Ta zakonska odredba, gotovo nepoznata u praksi, pogodila je ne samo potencijalno novozaposlene osobe, već i mnoge koji su u radnom odnosu na određeno vreme, a ovih dana su očekivali produženje ugovora. Umesto da im radni odnos bude produžen, ljudi su dobili otkaz.

Njihovim otpuštanjem navodno se obezbeđuje da produženjem radnog odnosa ne budu potkupljeni pred glasanje na predstojećim lokalnim izborima. Tako će ovog meseca morati da odu kući čak i inženjeri i tehničari koji su se spremali da preuzmu složenije radne obaveze. Zakon je blokirao i isplatu socijalnih naknada i druge aktivnosti, a u vreme izbora zabranjuje i obuku i prekvalifikaciju zaposlenih.

Zakon o zabrani zapošljavanja i isplata naknada nedavno je donet u Skupštini Crne Gore bez saglasnosti vladajuće Demokratske partije socijalista. Ustavnom sudu Crne Gore predata je inicijativa za ocenu ustavnosti tog zakona, jer se smatra da se njime krše ljudska prava i slobode, a ugrožava se i preduzetništvo. Uz to nije jasno zašto se zapošljavanje zabranjuje i mesec dana posle izbora.

Preduzetnici u turizmu, građevinarstvu i poljoprivredi su posebno zabrinuti jer ne mogu da zapošljavaju neophodnu radnu snagu za sezonu koja počinje. Mnoge firme u tim oblastima će morati da sačekaju kraj juna što je za njih kasno, pošto je ritam njihove poslovne aktivnosti već uzeo maha.

2024 © - Vesti online