Subota 05.04.2014.
18:14
Beta

Na pomolu "gasni rat", Ukrajina odbija da plati skuplji gas

Ukrajina i Evropa znaju šta znači kada im Rusi zavrnu slavine
 

Evropljani, predvođeni kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, ponovo upućuju upozorenja Moskvi, preteći drugim krugom sankcija, za sada ekonomskim, u slučaju daljeg ugrožavanja "integriteta Ukrajine".

"Rusija nije uspela da Ukrajini naškodi vojnim napadom. Sada je pokrenula plan da Ukrajinu zauzme gasnom i ekonomskom agresijom", rekao je premijer Ukrajine, Arsenij Jacenjuk na sednici Vlade. "Politički pritisak je neprihvatljiv. Mi ne prihvatamo cenu od skoro 500 dolara" za hiljadu kubnih metara gasa, rekao je on.

Moskva je ove nedelje ukinula popust i podigla cenu gasa koji isporučuje Ukrajini koja je od toga veoma zavisna. Za 72 sata cena je porasla sa 268 na 485 dolara za 1.000 kubnih metara, najvišu u Evropi.

Jacenjuk je pomenuo mogućnost novog "gasnog rata" koja bi mogla da ugrozi snabdevanje Evrope, rekavši da "očekuje da Rusija ograniči ili obustavi isporuke" Ukrajini.

To je uzbunilo ministre spoljnih poslova Evropske unije koji u Atini završavaju sastanak uglavnom o ukrajinskoj krizi s Rusijom.

Moskva je već zavrtala slavine Ukrajini tokom bilateralnih sporova, a time i izvoz gasa u druge krajeve Evrope. Gasprom koji uživa i reputaciju "produžene čvrste ruke" Kremlja, daje oko trećine ukupne kolicine gasa koji troši EU koja često navodi kako će smanjiti tu svoju zavisnost. Oko 40 odsto tranzita tog gasa ide preko Ukrajine.

Ukrajinski ministar energetike Jurij Prodan je danas obećao da će njegova zemlja obezbediti tranzit gasa koji do nje stigne i zapretio tužbom jednom arbitražnom sudu, kao što je predviđeno ugovorom s Rusijom.

Pročitajte još:

 

*"Rusija će ekonomski da uništi Ukrajinu"

* Rusija: Ukrajina da nam plati 11,4 milijarde dolara za gas

* Panika u Ukrajini: Dovoljno gasa za još mesec dana

2023 © - Vesti online