Subota 05.04.2014.
13:17
Srna

Rusija: NATO nas je prevario

NATO se širio na istok suprotno obećanju dato Rusiji posle ujedinjenja Nemačke
 

Od devedesetih godina 20. veka Alijansa je skoro udvostručila broj članica - sa 16 na 28. Najviši ruski zvaničnici osećaju se prevarenim i optužuju Zapad da ne ispunjava obaveze preuzete tokom pregovora o ponovnom ujedinjenju Nemačke.

Tadašnji predsednik Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov ističe da je postojalo obećanje da se NATO neće širiti, ni za pedalj, ka Istoku. Takođe, tadašnji ambasador SAD u Moskvi DŽek Metlok rekao je ruskoj televizijskoj stanici "Raša tudej" da se lično protivio širenju NATO.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Valensa: Kukavički NATO, Putina u Hag

* Ukrajinci oficiri vežbaju sa NATO-om

* Moskva: NATO nas vraća u Hladan rat

* Širenje NATO nije prioritet za Berlin

* NATO: Rusija bi k'o od šale mogla da upadne u Ukrajinu

"Nije bilo razloga da vojnu organizaciju širimo na Istok sve dok imamo sporazum kojim se Rusija nalazi u evropskoj odbrambenoj strukturi", naveo je Metlok. On tvrdi da širenje NATO nije podsticao Vašington, već istočnoevropske zemlje, da bi dobile zapadnu zaštitu od moguće ponovne pojave komunizma u Rusiji.

NATO se od raspada SSSR-a agresivno širio ka istoku Evrope, posebno u protekle dve decenije. Tokom 1999. godine, u članstvo Alijanse ušle su Češka, Mađarska i Poljska. Potom je usledilo najveće širenje NATO u istoriji - 2004. godine sedam novih članica se pridružilo: Bugarska, Estonija, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija.

Proširenje je nastavljeno 2009. godine, ulaskom Albanije i Hrvatske u NATO.

Širenjem Alijanse na baltičke i istočnoevropske države rasle su tenzije i nepoverenje.

"Moćni vojni blok koji se pojavljuje nedaleko od naših granica u Rusiji će biti smatran direktnom pretnjom po bezbednost zemlje", poručio je ruski predsednik Vladimir Putin tokom konferencije za novinare 2008. godine, posle neuspeha razgovora sa NATO.

2024 © - Vesti online