Subota 05.04.2014.
12:24
Beta

EU: Poseban sud za ratne zločine na Kosovu

Evropska unija odlučila da se osnuje poseban sud za zločine na Kosovu 

Suđenje za ratne zločine, sedište na Kosovu, saslušanje svedoka van Kosova - samo su neke od činjenica sada već potvrđenih, a tiču se formiranja posebnog suda.

Kancelarija EU je za Radio-televiziju Kosovo (RTK) potvrdila da se ne radi na formiranju tribunala već posebnog suda u okviru sudskog sistema Kosova.

- Ovaj sud bi imao sedište na Kosovu, ali osetljiva suđenja, kao što je saslušanje svedoka, odvijala bi se van Kosova zbog same prirode optužbi"- navodi se u pismenom odgovoru Kancelarije EU.

Petogodišnji mandat

Specijalni sud za ratne zločine počinjene na Kosovu tokom rata 1998-1999 imaće mandat koji će trajati najmanje pet godina, piše danas "Koha ditore". Izvor iz Vlade Kosova je za taj prištinski dnevnik izjavio da će dužina mandata suda u velikoj meri štetiti imidžu nove države.
- Tokom najmanje pet godina redovnog izveštavanja u svetskim medijima
o Kosovu će dominirati teme o procesa koje će voditi taj sud.
Pretpostavka za jedinstveni zločin, kao što je trgovina ljudskim
organima, teret je koji će ostaviti traga na imidž zemlje- rekao je
taj izvor.

EU navodi da taj sud nije usmeren protiv Kosova, Oslobodilačke vojske Kosova ili prirode rata, već je reč o istragama povodom sumnji za teške individualne zločine.

- Sud će biti formiran pošto Kosovo i EU razmene pisma u vezi sa Specijalnom istraživačkom jedinicom i mandatom Euleksa, te glasanja o tome u Skupštini Kosova- piše u odgovoru kancelarije EU.

2024 © - Vesti online