Nedelja 06.04.2014.
12:16
B. Grujić - Vesti - Foto: Z. Delić

Rešen deo ogromnih problema

Bolji život ni na vidiku; Janoš Pap sa suprugom i ćerkom ispred trošne kuće
 

- Do neba smo zahvalni našoj dobrotvorki, gospođi Gvozdeni, koja je veliki humanista. Kad nam se javila i rekla da šalje pomoć, kao da nas je sam Bog pogledao i sunce obasjalo. Njeno dobročinstvo za nas je spas. Čim je stiglo 200 evra, odmah sam otišao do grada i kupio lekove za majku Eržebet (91), koja je nepokretna. Isto tako, i nešto od lekova za suprugu Zvezdanu, obolelu od multiple skleroze - priča Janoš Pap, koga smo zatekli u svojeručno napravljenom stakleniku i dodaje:

- Kao što sam već rekao, protekla zimska snežna oluja potpuno nam je uništila dva plastenika, pa smo sada morali sve ponovo da pravimo. Trojica sinova, od kojih su dvojica teško mentalno zaostali, baš kao i ćerka Julijana, pomogli su mi oko radova na postavljanju ovog staklenika. Za njegovu izgradnju smo utrošili veliki deo novca koji nam je stigao od dobrotvorke iz Švajcarske. Rasadi paradajza i paprike koje smo posadili su naš spas i život, bar do jeseni. Sve što u njemu nikne, prodavaćemo na pijaci. Neće to biti mnogo novca, ali biće dovoljno da preživimo pošto niko od nas ne radi i nema stalna primanja.

Ruke večito prazne

- Od silnih muka i problema, jedva da sam par puta otišao do Tise i Begeja i upecao neku ribu. Proteklog vikenda iskoristio sam jedan dan, obzirom da sam bio zauzet nabavkom drva za ogrev, koja sakupljam po obližnjim šumarcima. Otišao sam na reku, ali riba jednostavno nije htela da zagrize, pa sam se vratio kući praznih ruku. Da ironija bude veća, godišnja dozvola za pecanje mi uskoro ističe, pa više neću moći ni to da radim - priča Janoš u neverici.


Ovaj puki siromašak veoma je zabrinut za zdravlje supruge Zvezdane jer je saznao da će tek u oktobru doći na red za detaljan pregled i tretman u novosadskoj bolnici, budući da je teško bolesna i da se u poslednje vreme sve teže kreće.


- Ovih dana ćerku Julijanu treba da vodim na lekarsku komisiju, ali strepim hoće li ona uopšte dobiti kvalifikaciju da je trajno nesposobna za rad kako bi primala neku nadoknadu od države. Najteže mi je to što znam da je na nivou deteta od 11-12 godina, iako ima već punih 20. Da ne govorim o tome što nigde ne bi dobila zaposlenje. Nama je izgleda sudbina takva, da nas ceo život prate samo bolesti, nevolje, tuga i neimaština. Iz tog vrzinog kola nikako da izađemo. Rešenja ni na vidiku. Već gubim svaku nadu da ćemo ikada živeti koliko-toliko bolje i lagodnije - plačnim glasom zaključuje Janoš Pap.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online