Petak 04.04.2014.
21:03
Srna

Srbija odbila preporuku UN, nastavlja da pomaže izbeglicama

Foto: Ilustracija
 

U saopštenju se ističe da će Srbija nastaviti da daje maksimalan doprinos stvaranju trajnih i održivih rešenja za položaj izbeglica i poručuje da će zato odgovornost za konsekvence odluke o prestanku izbegličkog statusa izbjeglicama iz Hrvatske u potpunosti snositi UNHCR.

Pročitajte još:

* Položaj Srba je sramota i Hrvatske i EU

* "Hrvatska ne želi povratak Srba"

* Srbi u Hrvatskoj: Troje ljudi, celo selo

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije navelo je da je ova odluka UNHCR-a doneta bez konsultacija sa članicama UN i uz izričito protivljenje Srbije kao zemlje sa najvećim brojem izbeglica iz Hrvatske, kojih je 41.861.

"UNHCR se, ne samo u potpunosti oglušio o sopstvena pravila, već je, iako je u pitanju humanitarna agencija, zanemario stvarni položaj izbeglica iz Hrvatske. Takva jednostrana odluka je bez presedana u dosadašnjoj praksi UNHCR-a, koja se uvek zasnivala na konsenzusu zainteresovanih država o pitanjima ovakve težine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije ocenilo je da se radi o "neutemeljenoj i očigledno političkoj odluci, s obzirom da nisu omogućena održiva rešenja za položaj izbeglica, posebno za njihov održiv povratak u Hrvatsku".

2024 © - Vesti online