Subota 05.04.2014.
14:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Vladika koji nije hteo rat

Mitropolit Jovan

Uoči raspada SFRJ mitroplit je 1991. godine organizovao susret patrijarha Pavla i kardinala Franje Kuharića u Sremskim Karlovcima radi smirivanja tenzija između Srba i Hrvata. Mada mu je prebacivano da je "pobegao iz Zagreba na početku građanskog rata u Hrvatskoj", činjenica je da je oružani sukob mitropolita Jovana zatekao u Beogradu na sednici Sinoda i da nije mogao da se vrati, jer su komunikacije bile prekinute.


U međuvremenu je iz Patrijaršije SPC u Beogradu bio logistička podrška ne samo srpskom narodu i sveštenstvu u Hrvatskoj, koji su mu se obraćali za savet i pomoć, već i izbeglicama iz Hrvatske koje su tih ratnih godina pristizale u Srbiju. Na mitropolitov poziv patrijarh Pavle je uoči NATO bombardovanja SRJ, marta 1999. godine obišao pastvu u Italiji, Sloveniji i Hrvatskoj. Tad su se patrijarh i mitropolit Jovan sastali i sa hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom.

Pomoć sirotinji

Prvih dana NATO bombardovanja Srbije, pošto se zatekao u Beogradu doprativši patrijarha, mitropolit Jovan je novčano darivao svakog siromaha koji je ušao u Patrijaršiju SPC, dok nije podelio sve pare koje je kod sebe imao.

U novijoj crkvenoj istoriji ostaće upamćen kao prvi srpski vladika koji je osnovao pravoslavnu gimnaziju i otvorio Muzej SPC Zagrebu, ali i kao osoba koja je unapredila izdavačku delatnost SPC i modernizovala patrijaršijsku štampariju u Beogradu. Svojevremeno je zamenjivao tadašnjeg episkopa srednjoevropskog Konstantina Đokića, u vreme kada je ovaj bio operisan u Nemačkoj.


U svojstvu predsednika Episkopskog saveta SPC u Hrvatskoj mitropolit Jovan je potpisao Ugovor o odnosima Srpske crkve i vlade Hrvatske, čime je omogućeno da srpski sveštenoslužitelji dobijaju platu iz državnog budžeta. Posebnu pažnju posvećivao je unapređenju odnosa sa Rimokatoličkom crkvom u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i drugim verskim zajednicama. Zbog toga je 2012. godine postao dobitnik nagrade Hrvatskog helsinškog odbora.
 

zamonašio. Za episkopa je izabran 1977. Mitropolit zagrebački postao je 1982. godine. Od 1982. do 1992. godine i predstavnik SPC za međucrkvenu pomoć u Ženevi.

Bogata biografija

Vladika Jovan je rođen 22. oktobra 1936. u slavonskom selu Medinci kod Podravske Slatine, od oca Save i majke Julke. Osnovnu školu učio je u rodnom mestu, nižu gimnaziju u Podravskoj Slatini, a Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je diplomirao 1963. Postdiplomske teološke studije završio je u Nemačkoj, usavršavao se takođe u Belgiji. Po povratku iz inostranstva postavljen je za profesora prizrenske Bogoslovije, zatim je u manastiru Krka, gde se 1967. zamonašio. Za episkopa je izabran 1977. Mitropolit zagrebački postao je 1982. godine. Od 1982. do 1992. godine i predstavnik SPC za međucrkvenu pomoć u Ženevi.

2024 © - Vesti online