Subota 05.04.2014.
13:03
Đ. Barović - Vesti

Mladića muče da bi bio zdraviji?!

Žure da ga osude po svaku cenu: Rstko Mladić
 

Nastavak postupka zakazan je za 13. maj, a portparol Sekretarijata i Sudskih veća Tribunala, Magdalena Spalinska, objasnila je da je nalog izdat posle medicinskog izveštaja dvojice specijalista koje je prethodno angažovao Haški tribunal.
Ona je kazala da su oni u svom izveštaju zaključili da bi "odugovlačenje ili produženje trajanja suđenja bilo štetno po Mladićevo zdravlje".
 

Pregled na četiri meseca

Portparol Sekretarijata i Sudskih veća Tribunala Magdalena Spalinska je objasnila da će suđenje Mladiću ubuduće trajati pet dana u nedelji, odnosno radnim danima u periodu od 9.30 do 14.15, sa po tri pauze u trajanju od 20 minuta.
- Pretresno veće je naložilo da se na svaka četiri meseca organizuju periodični medicinski pregledi Ratka Mladića - dodala je Spalinska.

Jedan od generalovih advokata, Miodrag Stojanović, kaže da je odbrana zapanjena ovakvim zaključkom.


- Izgleda da je recept za generalovo ozdravljenje da on do kraja suđenja što češće sedi u sudnici. Meni ovakav nalaz zvuči potpuno neverovatno jer su svi dosadašnji medicinski izveštaji pokazivali potpuno suprotno. Ali, nećemo se još žaliti jer čekamo da Mladića sledeće nedelje pogledaju lekari iz Rusije. Tek tada ćemo znati da li je "intenziviranje procesa" zaista najbolje rešenje za generala ili je u pitanju zapravo najbolje rešenje za Haški tribunal kako bi po svaku cenu dobili presudu, odnosno izbegli blamažu kao u slučaju Slobodana Miloševića - kaže Stojanović.


On dodaje da će se u timu ruskih specijalista iz nekoliko najeminentnijih bolnica u Moskvi nalaziti psiholog, psihijatar, neurolog i kardiolog, a odbrana će insistirati da njihova ekspertiza bude poznata pre početka izvođenja dokaza odbrane.


- Moramo pre početka iznošenja dokaza odbrane znati na čemu smo. Ukoliko zaključe da intenziviranje procesa može da ugrozi Mladićevo zdravlje naravno da ćemo se žaliti. Ali, ako njihov zaključak bude identičan kolegama iz Belgije, sasvim je jasno ćemo ga prihvatiti, jer nam je cilj da sačuvamo generala živog - ističe ovaj advokat.

2024 © - Vesti online