Petak 04.04.2014.
17:37
Beta

Uhapšen zbog zločina u Višegradu i Štrpcima

Tužilaštvo BiH očekuje izručenje Šušnjara
 

Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH, zajedno sa istražiteljima nakon višemesečnih provera i istražnih radnji, locirao je osumnjičenog na teritoriji Francuske, saopštilo je Tužilaštva BiH i dodaje da je zatraženo Šušnjarevo izručenje BiH.

Radomir Šušnjar osumnjičen je da je sa Milanom Lukićem, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotni zatvor, kao i sa drugim osobama učestvovao u stravičnom zločinu koji je u javnosti poznat kao "živa lomača" u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu.

U toj kući je u julu 1992. godine zatvoreno više od 60 civila bošnjačke nacionalnosti među kojima je bilo i žena i dece, koji su potom zapaljeni, a u unutrašnjosti kuće pucano je iz automatskog oružja. Tada je ubijeno 59 osoba, a samo sedam žrtava uspelo je da se spasi.

U saopštenju dostavljenom medijima navodi se da je Šušnjar uhapšen i zbog sumnje da je jedan od otmičara Bošnjaka iz voza u Štrpcima.

Pripadnici paravojnih jedinica Republike Srpske, pod komandom Milana Lukića, oteli su iz voza na liniji Beograd-Bar, u mestu Štrpce, 27. februar 1993. godine, 20 civila Bošnjaka i ubili ih kod Višegradske banje. Većina ubijenih su bili iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice.

2024 © - Vesti online