Utorak 23.03.2010.
18:59
Bild.de

Majka otrovala decu pa se ubila

Mediji prenose da je reč o jednoj razvedenoj ženi, koja je iza sebe ostavila i oproštajno pismo.

''Ja ne znam put dalje...'', napisala je majka u oproštajnom pismu, koja je svoju decu, prema prvim rezultatima istrage, otrovala, najverovatnije, ugljen monoksidom.

Za ženu staru 37 godina, koja je radila u jednom osiguravajućem društvu se kaže da se razvela sporazumno od tri godina starijeg muža i postavlja pitanje šta je nateralo tu ženu na takav zločin.

Tela dece u spavaćoj sobi je otkrio otac žrtava, koji je došao na poziv šefa svoje bivše supruge u porodičnu kuću u Linenu, u pokrajini Severna Rajna Vestfalija.

Šef je, prema saznanjima štampe, zvao supruga, da bi rekao da se njegova bivša žena nije pojavila na poslu. Posle tog poziva je otac dece, zajedno s jednom komšinicom, otišao u kuću i pronašao tela dečaka i devojčice.

Kako bolje zaštititi decu i to od sopstvenih roditelja - pitanje je na koje se u Nemačkoj sve glasnije traži odgovor, naročito posle teških zločina koje su počinili, uglavnom, psihički bolesni, ali i roditelji koji deluju ljubazno, s komšilukom neguju prijateljske odnose, žive u lepim kućama i mirnim kvartovima...

To je pitanje kojim se bave nemačke institucije - škole, vrtići, ali i država, tražeći način za zaštitu najmlađih.

Ubijeni, izigladneli, ošureni, premlaćeni, silovani - crna je slika dece, teških sudbina, za koje je spas stigao prekasno.

Tri tela novorođenčeta ženskog pola, pronađena u zamrzivaču porodične kuće u mestašcetu Venden-Melmike, Severnoj Rajni Vestfaliji, premlaćeni dečak Kevin, žrtva očuha narkomana, tela beba na đubretu ili na tavanu porodičnih kuća, u koferima i saksijama... vesti su koje su uznemiravale nemačku javnost.

Poslednji slučaj masovnog ubistva dogodio se 2007. godine u mestu Dari, smeštenom na krajnjem severu Nemačke u pokrajini Šlezvig-Holštajn gde je majka, psihički bolesna žena, udavila svojih pet sinova starih od tri do devet godina.

U isto vreme kada se dogodila tragedija u Dariju, oko 600 kilometara istočno od mesta nesreće, u takođe, malom Plauenu u pokrajini Saksoniji, otkrivena su tri leša novođođenčadi.

Majka, stara 28 godina, je osumnjičena za čedomorstvo i da je svoju decu, rođenu 2002, 2004. i 2005. godine ubila odmah po rođenju. Leševi su otkriveni u koferu, zamrzivači i na balkonu.

Upravo ovakve tragedije u 83-milionskoj nemačkoj naciji, u kojima su roditelji počinioci zločina nad decom, uvek iznova postavljaju pitanje dogovornosti - odgovornosti društva i pojedinca, ali i socijalnih službi.

2024 © - Vesti online