Petak 04.04.2014.
16:44
Srna

Koje zemlje ne žele da uvedu sankcije Rusiji?

Mnoge zemlje Evropske unije protive se ozbiljnijim sankcijama Rusiji
 

Mađarski premijer Viktor Orban bio je kategoričan na sastancima EU i poručio da se ne želi pogoršanje odnosa sa Moskvom.  Rusija pokriva oko 80 odsto potreba Mađarske za prirodnim gasom i najveći je trgovački partner Mađarske izvan EU.

Grci su takođe protiv ekonomskih sankcija, jer strahuju od pada broja ruskih turista.

Praznoj grčkoj blagajni, iscrpljenoj višegodišnjom katastrofalnom krizom i dugovima koji se mere stotinama milijardi evra, neophodni su Rusi.

Većina Austrijanaca, 53 odsto, protivi se zahtevima da EU Rusiji uvede ozbiljnije sankcije, pokazalo je ispitivanje javnog mnjenja. Austrija je poslednjih godina profitirala od bogatih Rusa, a sada strahuje da će oligarsi početi da izbegavaju tu zemlju. Brojni bogati Rusi pokupovali su ili zakupili rezidencije u skijaškim centrima u Austriji i niko ne želi da se to poremeti.

Pročitajte još:

Foto: Ilustracija

* Rogozin: Srbi, momčine, nećemo ostati dužni što ne kevćete na nas

* Vučić: Ne terajte nas da budemo neprijatelji Rusije

* Amerikanci uvode sankcije Rusiji

* Putin se ponudio Amerima: Evo i mojih para

Nekadašnje komunističke zemlje, a danas članice EU, zavise, pre svega, od ruskog gasa i jasno su rekle da neće prihvatiti dalje sankcije Moskvi. Ali, najvažniji glas pripada Nemačkoj, a ona je protiv dodatnih sankcija. U pitanju je ekonomija, odnosno ogroman novac.

Nemačko - ruska trgovinska razmjena u 2013. dostigla je vrednost od 76 milijardi evra, oko 6.000 nemačkih firmi posluje u Rusiji, a ukupan obim njihovih investicija iznosi 20 milijardi evra.

Oko 300.000 radnih mjesta u Nemačkoj zavisi od ekonomskih odnosa s Rusijom.

Jedan deo zemalja EU, koje se protive sankcijama, pitaju šta je cilj tih mera?
Da li sankcije mogu da vrate Krim, odnosno hoće li Rusija odustati od Krima?

Odgovor je negativan, pa onda nije jasna svrha sankcija - smatraju neki evropski političari. Zapadni mediji komentarišu da su novac i interesi mnogo jači od proklamovanih principa.

2024 © - Vesti online